09:14:09 18.04.2024
Stiri

Comisia parlamentară juridică urmează să elaboreze proiectul care va prevedea alegerea judecătorilor direct de către cetățeni: Reprezentanții opoziției REFUZĂ să participe „la această farsă”

Politică 11.10.2018 14:14 Vizualizări1273 Autor: Ziarul National
Comisia parlamentară juridică urmează să elaboreze proiectul care va prevedea alegerea judecătorilor direct de către cetățeni: Reprezentanții opoziției REFUZĂ să participe „la această farsă”


Majoritatea parlamentară a aprobat astăzi o hotărâre prin care a pus în sarcina Comisiei juridice, pentru numiri și imunități să elaboreze proiectul de modificare a Constituției prin care judecătorii ar urma să fie aleși direct de către cetățeni în cadrul unor circumscripții.

Inițiativa prezentată în Parlament de democratul Sergiu Sârbu a fost criticată dur de către deputații din opoziție, reprezentanții cărora din comisia parlamentară respectivă au anunțat că nu vor participa la elaborarea acestui proiect de lege.

Proiectul de lege cu privire la modificarea şi completarea Constituţiei Republicii Moldova privind alegerea directă a judecătorilor de către popor urmează a fi prezentat Parlamentului în termen de 30 de zile.

Comisia parlamentară va trebui să consulte public proiectul și va putea antrena în elaborarea acestuia specialişti din cadrul Secretariatului Parlamentului, Cancelariei de Stat, Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Comisia Electorală Centrală. De asemenea, va putea apela la asistenţa specialiştilor şi experţilor independenţi din Republica Moldova şi din străinătate.

Socialistul Vasile Bolea a anunțat că dânsul, ca membru al Comisiei juridice din Parlament, nu va participa „la această farsă”. Potrivit lui Bolea, dreptul de a fi ales în R. Moldova îl au și persoanele care au împlinit 18 ani, iar în sistemul judecătoresc au fost deja admiși judecători cu vârsta de 23 de ani care nu dețin experiență.

„Gândiți-vă mai bine la ce propuneți”, a declarat Bolea, acuzând democrații de „populism”, odată ce ar fi clar că o asemenea inițiativă „nu are sorți de izbândă” în R. Moldova.

Același anunț l-a făcut și liberal-democratul Tudor Deliu, vorbind despre eventualele consecințe ale unui asemenea „populism electoral”. Tudor Deliu l-a întrebat pe Sârbu cum își închipuie că va arăta sistemul judecătoresc, în condițiile în care într-o eventuală circumscripție ar candida trei judecători, unul dintre care va promite dreptate doamnelor, ca să le vâneze voturile, altul va promite că va fi îngăduitor etc.: „Nu voi participa ca membru al comisiei la acest flashmob”.

În discuții a intervenit și socialistul Adrian Lebedinschi, care a atenționat că în cadrul unor asemenea alegeri ar putea câștiga niște „populiști”, nu profesioniștii din domeniu care s-ar putea reorienta spre alte profesii.

Lliberalul Ion Apostol a punctat că, prin această inițiativă, se recunoaște „eșecul reformelor din justiție”, implementate pe parcursul ultimilor ani: „Nu voi participa nici eu în comisie la elaborarea acestui proiect”.

Democratul Sergiu Sârbu a declarat că proiectul de lege ar urma să conțină „criterii destul de dure”, pentru ca în sistemul judecătoresc să poată accede „doar profesioniștii”, iar autorii vor prelua „practica internațională din domeniu”.

Menționăm că ideea ca judecătorii din R. Moldova să fie aleși direct de către cetățeni a fost lansată marți de către liderul democraților, Vlad Plahotniuc.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md