10:39:56 24.04.2024
Stiri

„Integrarea europeană” - DA, „Limba română” - BA: Abordări diferite în Parlament vizavi de modificarea Constituției R. Moldova

Politică 11.10.2018 11:03 Vizualizări1246 Autor: Ziarul National
„Integrarea europeană” - DA, „Limba română” - BA: Abordări diferite în Parlament vizavi de modificarea Constituției R. Moldova


Deputații din R. Moldova urmează să discute în ședința în plen de astăzi a Parlamentului chestiunea cu privire la modificarea Constituției prin introducerea sintagmei „integrare europeană” ca vector de dezvoltare a republicii, propusă de democrați.

În același timp, majoritatea parlamentară a respins propunerea liberal-democraților ca în ședința de mâine a Legislativului să fie discutat și proiectul de modificare a articolului 13 din Constituție, care vizează înlocuirea „limbii moldovenești” cu „limba română” în prevederea care vizează denumirea limbii oficiale a R. Moldova, în conformitate cu decizia de acum cinci ani a Curții Constituționale.

Șeful liberal-democraților, Tudor Deliu, a acuzat faptul că două comisii parlamentare - cea juridică și cea pentru administrația publică - au „tergiversat intenționat” avizarea aceastui proiect, dar a adăugat că până mâine acest lucru ar putea să fi realizat.

„Proiectul are drept scop restabilirea unui adevăr istoric - că limba de stat este limba română”, a punctat Deliu.

Liberalul Mihai Ghimpu a anunțat că fracțiunea sa va susține inițiativa, dar comuniștii și socialiștii s-au declarat împotrivă.

Spicherul democrat Andrian Candu a refuzat să pună la vot această propunere a liberal-democraților, spunând că avizele celor două comisii parlamentare și raportul Comisiei juridice, pentru numiri și imunități la acest proiect vor fi gata pe parcursul săptămânii viitoare.

„Cu încălcarea Regulamentului Parlamentului, Andrian Candu nu va supune votului această inițiativă. Regulamentul prevede existența avizelor tuturor comisiilor și a raportului când e vorba de proiecte de modificare a Constituției. Săptămâna viitoare ele vor fi și atunci va fi supus votului acest proiect”, a declarat Andrian Candu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md