00:27:32 29.03.2024
Stiri

Ghimpu acuză faptul că „AIR Moldova” ar fi fost privatizată ILEGAL și cere comisie de anchetă în Parlament. Creangă: Documentele legate de tranzacție vor fi făcute publice

Politică 11.10.2018 11:45 Vizualizări1602 Autor: Ziarul National
Ghimpu acuză faptul că „AIR Moldova” ar fi fost privatizată ILEGAL și cere comisie de anchetă în Parlament. Creangă: Documentele legate de tranzacție vor fi făcute publice


Liderul liberalilor Mihai Ghimpu a solicitat astăzi crearea unei comisii de anchetă în Parlament care să investigheze cum a fost privatizată compania de stat „AIR Moldova”.

„A fost o privatizare ilegală cu prejudicii mari aduse acetățenilor. Atât timp cât Ministerul Transporturilor a fost la PL, compania a avut profit. Când ministerul a ajuns la PD, compania a înregistrat pierderi. Scopul a fost de la început de a privatiza această companie”, a declarat Mihai Ghimpu.

Potrivit liberalului, în urma vânzării „AIR Moldova”, în buget vor ajunge doar 50 de milioane de lei, în timp ce aceasta ar costa „de 20 de ori mai mult”.

„Dacă spuneți că privatizarea a fost legală și nu aveți de ce vă teme, votați pentru înființarea acestei comisii”, a îndemnat liberalul.

Șeful Comisiei pentru economie, buget și finanțe, deputatul Ștefan Creangă, a declarat că ieri, în cadrul comisiei, au fost audiați timp de două ore responsabilii de la Ministerul Economiei și Infrastructurii și de la Agenția Proprietăți Publice vizavi de privatizarea „AIR Moldova”.

„Comisia a dispus ca toate detaliile legate de această privatizare să fie făcute publice pe site-urile celor două instituții. Compania a fost privatizată legal”, a declarat Creangă.

Majoritatea parlamentară nu a susținut propunerea de a crea o comisie de anchetă parlamentară care să examineze legalitatea privatizării acestei companii de stat. Anterior, liberalii au adresat o scrisoare președintelui Comsiei Europene, Jean-Claude Juncker, prin care cer instituiției europene să intervină în acest caz și să examineze modul în care a fost privatizată compania „AIR Moldova”.

Amintim că noul proprietar al „AIR Moldova” este „Civil Aviation Group” SRL, 51% dintre acțiunile căruia aparțin lui Andrei Ianovici și Serghei Melnik, doi cetățeni ai R. Moldova, și celelalte 49% - companiei din România „Blue Air”.

Cumpărătorul a plătit 1,2 miliarde de lei, 50 de milioane dintre care au ajuns în bugetul de stat, restul reprezentând datorii ale întreprinderii de stat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md