Proiect pentru elaborarea proiectului. Democrații vor să adopte alegerea judecătorilor de către popor până la finalul actualei legislaturi

20140823_USD000_1

Democrații vor să facă primul pas pentru ca judecătorii să fie aleși de către popor. Pentru asta însă, aceștia au nevoie de a modifica Legea Supremă, și aceștia vor să o facă în termen record, până la finalul actualei legislaturi. Primul pas este însă confuz, potrivit a mai multor deputați, și constă din adoptarea unei hotărâri de Parlament pentru crearea unei comisii ce va elabora acest proiect de modificare a Constituției, și ulterior a declanșării procedurii oficiale de modificare.

După formularea propunerii a urmat un dialog între deputații din Parlament, care s-au arătat fie confuzi, fie deranjați de această propunere.

„Nu prea înțeleg procedura apărută. Ori e vot mixt aici?”, a întrebat liderul PL, Mihai Ghimpu.

În replică, președintele Parlamentului, Andrian a menționat că „Este vorba de un proiect de hotărâre pentru elaborarea unui proiect de lege de modificare a Constituției”

Deputatul PLDM, Tudor Deliu a ținut însă să precizeze că „poate este vorba de crearea unui grup de lucru”.

„Mi se pare o propunere pur-populistă. Acest Parlament nu are cum să reușească în actuala legislatură. Nici în următoarea, potrivit sondajelor”, a spus Deliu.

Replica lui Candu: „Sondajele arată că în următorii 4 ani PDM va fi la Guvernare”.

Ce presupune proiectul pentru elaborarea proiectului: 

Dacă va primi astăzi votul deputaților (în cazul ei, este necesar doar majoritatea celor prezenți la momentul votului) proiectul va „însărcina” Comisia Juridică a Parlamentului să elaboreze un proiect de lege cu privire la modificarea și Completarea Constituției pentru alegerea judecătorilor directă de către popor.

Deputații ar urma timp de 30 de zile să organizeze dezbateri și să obțină avizul Curții Constituționale.

Cel puțin însă este ciudată „ambiția” mai ales că potrivit procedurii de modificare a Constituției, un proiect poate fi supus în Parlament doar după 6 luni de la obținerea avizului. Astfel, chiar dacă îl obțin prin absurd, chiar astăzi, inițiativa poate fi discutată în plen abia după data de 11 aprilie, deci, după alegerile din 24 februarie 2019.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente