02:22:57 19.04.2024
Stiri

Efectele carenței de vitamina B12 și ce alimente o conțin

Știri 11.10.2018 08:30 Vizualizări3401 Autor: Ziarul National
Efectele carenței de vitamina B12 și ce alimente o conțin  sursa: eva.ro


Lipsa de vitamina B12 este una dintre cele mai des întâlnite deficiențe. Află care sunt simptomele și efectele negative ale acestei carențe.

Carența de vitamina B12 se manifestă prin simptome precum starea de oboseală, problemele de memorie pe termen scurt și senzația de înțepături la nivelul extremităților. Aceste simptome apar pentru că vitamina B12 are un rol esențial pentru funcționarea normală a întregului organism și este foarte important să le recunoști și să te adresezi rapid medicului tău în cazul în care crezi că ai putea avea un deficit de vitamina B12.

Care este rolul vitaminei B12 în interiorul organismului?

Vitamina B12 îndeplinește o funcție importantă în cadrul producerii ADN-ului, codul genetic al organismului. ADN-ul determină formarea și funcționarea optimă a fiecărui organ. De asemenea, vitamina B12 reduce nivelul de homocisteină, un produs chimic din sânge care poate irita vasele de sânge când crește peste limita normală. Dacă homocisteina nu este metabolizată în mod optim pot apărea inflamații și efecte toxice asupra organismului.

Simptomele și efectele deficienței de vitamina B12 sunt:

1. Anemia

Se caracterizează printr-o reducere a activității globulelor roșii. Principala manifestare de tip anemic a deficienței de vitamina B12 este anemia megaloblastică. Simptomele sunt oboseala, tahicardia (pulsul rapid) și uneori stările de amețeală. Vitamina B12 este esențială pentru o producție normală de globule roșii, care asigură oxigenarea și îndeplinirea funcțiilor fiecărui organ în parte. Anemia megaloblastică poate fi diagnosticată rapid cu ajutorul analizelor, așa că nu ezita să te programezi la un consult de specialitate dacă ai simptome caracteristice.

2. Neuropatia periferică

Este o afecțiune care are un impact negativ asupra conexiunii dintre sistemul nervos periferic, creier și coloana vertebrală. În acest caz pot fi afectate chiar conexiunile nervoase sau există o subțiere a învelișului de mielină al terminațiilor nervoase periferice. Vitamina B12 este unul dintre factorii care influențează formarea mielinei, iar deficitul ei poate diminua drastic cantitatea necesară pentru funcționarea organismului.

În cazul carenței de vitamina B12 sistemul nervos periferic nu va controla în mod optim mișcările și ar putea apărea senzații neobișnuite sau modificarea tonusului muscular.

Simptomele neuropatiei periferice se manifestă de obicei la nivelul mâinilor sau labei piciorului, iar în cazuri mai grave pot avansa spre brațe sau picioare. Simptomele acestei afecțiuni sunt furnicăturile, amorțeala și starea de slăbiciune.

3. Demența

Este o afecțiune caracterizată prin modificări de comportament și probleme de memorie. Există o multitudine de cauze ale demenței, printre care și carența de vitamina B12. În urma studiilor realizate s-a constatat că demența apărută ca urmare a deficienței de vitamina B12 apare drept consecință a unui nivel foarte ridicat de homocisteină.

Simptomele demenței sunt uitarea lucrurilor mărunte, problemele de memorie, dificultățile de concentrare sau de rezolvare a problemelor complexe, apatia, halucinațiile și imposibilitatea de a avea grijă de propria persoană.

4. Depresia

În unele situații depresia poate fi o manifestare clinică a lipsei de vitamina B12. Poate apărea simultan cu anemia sau demența.

5. Accidentul vascular cerebral

Este o afecțiune care se caracterizează prin întreruperea circulației sângelui spre creier, putând cauza un handicap de ordin fizic sau mental.

Lipsa de vitamina B12 crește riscul de accidente vasculare cerebrale, în special în rândul tinerilor, care nu sunt de obicei considerați a intra în categoria de risc major. Această consecință negativă ar putea fi explicată prin creșterea nivelului de homocisteină, în lipsa necesarului de vitamina B12.

6. Mielopatia

Afectează coloana vertebrală. Lipsa de vitamina B12 cauzează degenerarea cartilajului din coloana vertebrală, ceea ce poate duce la pierderea învelișului protector de mielină. Consecințele sunt un control deficitar al mișcărilor, lipsa echilibrului sau a senzațiilor. Simptomele acestei afecțiuni sunt starea de slăbiciune generală, amorțeala, înțepăturile și problemele de echilibru.

7. Umflarea limbii

Glosita, cum este diagnosticată umflarea limbii, apare atunci când se resimte o senzație de durere la nivelul limbii, precum și creșterea volumului și suprafața neobișnuit de netedă.

Vitamina B12 se găsește cel mai adesea în carne și produse de origine animală, iar dacă alegem să consumăm cât mai puțină carne iată ce alimente putem alege să consumăm pentru a obține vitamina B12.

Cerealele

Începeți ziua cu o porție sănătoasă de cereale cu conținut scăzut de zahăr. Verificați eticheta produselor pentru a vă asigura că obțineți cel puțin 2,4 micrograme de vitamina B12 dintr-o singură porție, recomandă nutriționiștii.

Laptele de vacă

Pentru unele persoane lactoza poate afecta sistemul digestiv, însă pentru cei ce pot tolera laptele este indicat să nu îl excludă din dietă, datorită substanțelor nutritive precum proteine, calciu, fosfor, potasiu și vitamina B12. Numai o cană de lapte conține 1,2 micrograme de vitamina B12, iar două căni pot satisface doza recomandată consumului zilnic.

Ouăle

Un singur ou ne aduce un plus de proteine, dar și 0,6 micrograme de vitamina B12. Aceasta se regăsește în special în gălbenuș, așa încât este recomandat să nu separați conținutul acestuia. Pentru a beneficia de nutrienții necesari organismului, nutriționiștii recomandă să consumăm ouăle fierte.

Iaurtul grecesc

Ca și laptele, iaurtul grecesc conține o cantitate mare de proteine, dar și de vitamina B12, aproximativ 1,3 micrograme la o porție. Pe cât posibil, evitați să consumați iaurturile în a căror compoziție intră îndulcitori, iar pentru un plus de gust puteți să adăugați fructe proaspete sau confiate.

Ciupercile Shiitake

Anumite tipuri de ciuperci, precum sunt ciupercile dehidratate shiitake, sunt o sursă semnificativă de vitamina B12. Deși ar trebui să consumăm multe ciuperci pentru a beneficia de necesarul de vitamina B12 pentru organism, putem să le adăugăm în dietă împreună cu alte alimente ce reprezintă o sursă bogată în acest nutrient.

Sursa: eva.ro; medlife.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md