02:47:25 17.04.2024
Stiri

OMS: Jumătate dintre tulburările mintale debutează la vârsta de 14 ani, DEPRESIA este în top trei al problemelor de sănătate cu care se confruntă adolescenții, iar SUICIDUL este a doua cauză de deces pentru persoanele de 15 - 29 de ani

Social 10.10.2018 14:00 Vizualizări1151 Autor: Ziarul National


OMS: Jumătate dintre tulburările mintale debutează la vârsta de 14 ani, DEPRESIA este în top trei al problemelor de sănătate cu care se confruntă adolescenții, iar SUICIDUL este a doua cauză de deces pentru persoanele de 15 - 29 de ani

Jumătate dintre tulburările mintale debutează la vârsta de 14 ani, depresia este în top trei al problemelor de sănătate cu care se confruntă adolescenții din toată lumea, iar suicidul este a doua cauză de deces pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani la nivel global.

Datele au fost prezentate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), de Ziua Mondială a Sănătății Mintale, marcată anual la 10 octombrie. În acest an, la îndemnul OMS, evenimentul are genericul „Tinerii și sănătatea mintală într-o lume în schimbare”.

Cele mai des întâlnite probleme de sănătate mintale care se pot manifesta în perioada adolescenței sunt depresia, anxietatea și tulburările de comportament alimentar.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2017 rata prevalenței problemelor de sănătate mintală și comportament era de 151 654 persoane, iar rata incidenței constituia 10133 persoane.

În Republica Moldova, adolescenții care se confruntă cu dificultăți de ordin emoțional sau psihologic se pot adresa specialiștilor (psiholog, psihopedagog, psihiatru) la Centrele Comunitare de Sănătate Mintală sau la Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor.

Aceste centre medico-sociale activează în toate centrele raionale și municipiile din R. Moldova, iar serviciile au un caracter multidisciplinar și sunt prestate confidențial și gratuit.

Specialiștii spun că adolescența și primii ani de maturitate se numără printre cele mai provocatoare etape de vârstă, când copiii își afirmă din plin nevoile de autonomie, identitate de sine, intimitate și explorare. De cele mai multe ori, datorită unei comunicări bune între părinți sau persoana de suport și copil, dificultățile vârstei sunt depășite cu succes. Totuși, există provocări și comportamente de risc care necesită monitorizare din partea familiei, grupului social, instituțiilor de învățământ, serviciilor specializate.

„Este bine de ştiut că adolescenții nu adoptă un comportament dificil doar pentru a-şi scoate părinţii din sărite, ci pentru că sunt supuși unor schimbări neașteptate, pe care nu ştiu cum și, adesea, nu pot să le gestioneze. În acest timp, încrederea dintre părinţi şi copii, consolidată în timp, devine extrem de importantă. Adolescenții au nevoie să ştie că se pot întoarce la părinți fără frică, pentru informații şi sfaturi. Copiii nu îşi doresc să fie controlați, dar ei au nevoie să ştie că dumneavoastră le sunteţi alături pentru a le oferi informații clare şi oneste într-un mediu sigur şi structurat”, declară Jana Chihai, psihiatru, consultant superior în sănătate mintală comunitară, proiectul moldo-elvețian „MENSANA”.

În perioada 10 - 18 octombrie, vor fi desfășurate sesiuni informaționale pentru adolescenți, care vor avea loc la Chișinău, Ungheni și Comrat. Atelierele practice despre stima de sine „Ești exact CUM SE CADE” sunt organizate printr-un efort comun al proiectelor moldo-elvețiene „MENSANA” și „Generație sănătoasă”.

Menționăm că, la nivel național, cu suportul oferit de proiectul moldo-elvețian „MENSANA”, a fost aprobat „Programul Național privind sănătatea mintală pentru anii 2017 – 2021”, care are drept scop promovarea bunăstării mintale a populaţiei, prevenirea tulburărilor mintale, oferirea oportunităţilor egale de acces la servicii de calitate şi protecţia drepturilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală şi a familiilor acestora. Proiectul menționat a devenit pilonul de bază pentru reforma serviciilor de sănătate mintală.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md