11:28:01 29.03.2024
Stiri

Raport în Parlamentul European: Finanțarea UE, stopată până după scrutinul din februarie. „Viitorul relațiilor UE-Moldova va depinde în mare măsură de modul în care vor fi desfășurate următoarele alegeri parlamentare”

Politică 10.10.2018 13:30 Vizualizări1176 Autor: Ziarul National
Raport în Parlamentul European: Finanțarea UE, stopată până după scrutinul din februarie. „Viitorul relațiilor UE-Moldova va depinde în mare măsură de modul în care vor fi desfășurate următoarele alegeri parlamentare”


Deputații europeni se arată îngrijorați de regresele înregistrate în R. Moldova cu referire la respectarea standardelor democratice și a statului de drept, în lipsa unor alegeri corecte și transparente și existența unei justiții imparțiale, subliniind și eforturile insuficiente ale autorităților de la Chișinău în domeniul combaterii corupției și a spălării banilor.

Îngrijorările se conțin în Raportul privind aplicarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova, aprobat ieri de Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.

Același raport constată și evoluții pozitive în reformarea sectorului bancar, după frauda bancară din 2014 de un miliard de dolari.

În documentul deputaților europeni se arată că R. Moldova este captivă unor interese oligarhice, cu o concentrare a puterii economice și politice în mâinile unui mic grup de oameni care își exercită influența asupra Parlamentului, Guvernului, partidelor politice, poliției, sistemului judiciar și mass-media.

Europarlamentarii și-au reafirmat poziția de a stopa sprijinul financiar al UE acordat R. Moldova până după alegerile parlamentare din februarie 2019, iar decizia de a relua finanțarea va fi luată după ce organismele internaționale vor evalua scrutinul și vor decide dacă acesta a fost desfășurat în conformitate cu standardele internaționale.

„Este regretabil că astăzi trebuie să vorbim despre Moldova ca despre un stat în care elementele de bază ale democrației și statului de drept sunt grav amenințate de o mână de oameni. Nu există o punere în aplicare a părților-cheie ale Acordului de asociere. Sper că acest raport va fi un apel de trezire pentru autoritățile de la Chișinău. Viitorul relațiilor UE-Moldova depinde acum în mare măsură de modul în care se vor desfășura următoarele alegeri parlamentare. Nu este vorba despre cine câștigă, ci despre modul în care câștigă”, a declarat raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova, Petras Auštrevičius.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md