Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

10 Oct. 2020 / 10:27

10 octombrie - Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale

Astăzi, 10 octombrie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale. În acest an, evenimentele dedicate acestei zilei se desfăşoară în contextul unor schimbări considerabile determinate de pandemia COVID-19, care a adus multiple provocări pentru întreaga omenire. Sloganul propus pentru marcarea Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale în anul 2020 este „Să protejăm sănătatea mintală: e timpul pentru investiţii”.

Conform statisticii internaţionale, aproximativ un miliard de persoane din întreaga lume are o problemă de sănătate mintală, trei milioane de oameni decedează anual din cauza consumului de alcool, iar o persoană îşi pierde viaţa la fiecare 40 secunde prin suicid, care este şi a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15-29 ani.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, sănătatea mintală reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică pentru Republica Moldova, fapt confirmat prin asumarea angajamentelor de către ţară la nivel internaţional. Totodată, reforma serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova a fost concepută ca un proces de lungă durată, direcţionat spre schimbări calitative şi sustenabile la acest capitol.

În prezent, la nivel naţional activează 40 Centre Comunitare de Sănătate Mintală (CCSM) în fiecare raion şi municipiu. În supravegherea specialiştilor din CCSM se află 71.086 persoane cu probleme de sănătate mintală. Pe parcursul anului 2019, în cadrul CCSM au fost asistate 214.904 persoane, din care 83,69 % repetat cu scop de diagnostic şi tratament. Totodată, 5.227 persoane au beneficiat de serviciile Centrelor de zi, iar 3.820 pacienţi au fost asistaţi la domiciliu de către echipele multidisciplinare mobile.

În aceste zile, centrele comunitare de sănătate mintală organizează activităţi de sensibilizare a populaţiei şi promovare a sănătăţii mintale. În contextul epidemic, evenimentele publice se desfăşoară conform gradului de alertă stabilit în fiecare raion, în format on-line, în aer liber sau cu număr limitat de participanţi.

Comentarii