/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Pașapoartele eliberate începând de astăzi vor fi valabile 10 ani

10 octombrie 2018, ora 11:18

Proiectul prevede și excluderea menţiunii privind grupa sangvină din buletinul de identitate şi din paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova, din paşaportul diplomatic şi din cel de serviciu.

Alte modificări presupun aplicarea în exclusivitate a semnăturii titularului care a împlinit vârsta de 14 ani – vârstă prevăzută pentru dobândirea capacităţii de exerciţiu limitată. Iar în cazul titularului cu vârsta sub 14 ani şi al celui care nu poate aplica semnătura sa, va aplica un simbol special în condiţiile stabilite de Guvern.

De asemenea, se propune excluderea cuvântului „naţionalitatea” din actele de stare civilă, iar eliberarea obligatorie a buletinului de identitate să fie de la vârsta de 16 ani.

Modificarea este parte a amendamentelor operate la Legea nr. 273-XIII din 9 noiembrie 1994 privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte care au intrat astăzi în vigoare. De asemenea, la solicitarea actelor de identitate, cetățenii nu vor mai prezenta documentul ce atestă grupa sangvină.

În vederea asigurării echităţii tuturor cetățenilor și accesibilității în vederea realizării drepturilor lor indiferent de locul aflării, noile modificări reglementează eliberarea, la solicitare, a buletinului de identitate provizoriu persoanelor care au emigrat autorizat și s-au stabilit cu traiul permanent pe teritoriul altor state, dar din anumite circumstanțe se află temporar pe teritoriul Republicii Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram