(OPINIE) Partidul Democrat nu prea are un proiect credibil de dezvoltare pentru țară

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Democrat nu are un proiect credibil de dezvoltare pentru țară. Acest lucru poate fi dedus din propunerile stranii pe care le lansează în ultima perioadă. Declarația a fost făcută de directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, referindu-se la inițiativa PDM de a modifica Constituția astfel ca judecătorii să fie aleși direct de către popor, transmite IPN.

Vlad Kulminski este de părere că prin această inițiativă Partidul Democrat vrea să creeze un alt fon informațional și să sustragă atenția de la subiecte extrem de neplăcute. „Eu sunt absolut sigur că în viitorul apropiat noi vom avea o grămadă de idei noi. Sper că nu vom lansa un satelit în cosmos pentru că asta va fi peste capacitățile noastre. Ideea PDM este de a crea un alt fon informațional în cadrul căruia Partidul Democrat va încerca să demonstreze că, de fapt, este un partid care se gândește la nevoile oamenilor. (…) Mie mi se pare că acesta este un fel de impas ideologic pentru că sunt aruncate deja idei foarte stranii, aleatorii chiar. După mine, asta înseamnă că PDM nu prea are un proiect credibil de dezvoltare pentru țară”, a afirmat Vlad Kulminski.

Directoarea de programe Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Nadejda Hriptievschi, consideră această inițiativă populistă, care vine ori din disperare, ori din indiferență. „Nu are sorți de izbândă această inițiativă decât dacă Parlamentul va fi în continuare total capturat și va fi ghidat nu de interesul public, dar de interese strict înguste. Așa cum avem în Parlament grupuri de interese, așa se vrea să se transfere acea practică „bună” din Parlament la judiciar, în modul direct”, a declarat Nadejda Hriptievschi în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

Potrivit ei, în ultima perioadă au fost adoptate câteva proiecte de legi bune în domeniul justiției, care aveau drept scop reformarea lui, dar inițiativa privind alegerea directă a judecătorilor anihilează toate aceste acțiuni.

Analistul politic Roman Mihăeș consideră că în momentul în care justiția este la pământ și din moment ce oamenii dezaprobă faptul cum se face justiție în Republica Moldova, este nevoie de o măsură revoluționară. „Este o soluție bună, este o soluție care poate să ducă la îmbunătățirea actului justiției, la faptul ca judecătorii să fie mai puțin corupți, la faptul ca cetățenii să fie mai aproape de justiție”, a spus comentatorul.

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunțat marți, 9 septembrie, că PDM va promova un proiect de lege de modificare a Constituției, astfel ca judecătorii, care, actualmente, sunt numiți, să fie aleși de către popor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...