20:44:40 28.03.2024
Stiri

De ce nu mai vine Băsescu în R. Moldova și de ce PUN ar putea să NU participe la SCRUTINUL parlamentar: „Împreună cu Băsescu analizăm și această variantă”

Politică 09.10.2018 13:20 Vizualizări2008 Autor: Ziarul National
De ce nu mai vine Băsescu în R. Moldova și de ce PUN ar putea să NU participe la SCRUTINUL parlamentar: „Împreună cu Băsescu analizăm și această variantă” vipmagazin.md


Partidul Unității Naționale (PUN), condus inclusiv de fostul președinte al României, Traian Băsescu, analizează și varianta de a nu participa la scrutinul parlamentar din R. Moldova, programat pentru 24 februarie 2019. Declarația a fost făcută de președintele executiv al formațiunii, Anatol Șalaru, care a avut recent o întrevedere cu fostul președinte al României.

Întrebat de ce Băsescu nu mai vine în R. Moldova și dacă ar fi abandonat „proiectul său de suflet” – Unirea R. Moldova cu România, Șalaru a spus că nu poate fi vorba despre așa ceva. „Chiar săptămâna trecută, împreună cu Ana Guțu, am avut o întâlnire la București cu Traian Băsescu. Am trasat anumite direcții, am discutat mai multe probleme. Am văzut că în spațiul public se discută că Băsescu nu mai vine la Chișinău… Băsescu, care a deținut două mandate de președinte al României, nu poate veni la Chișinău sau Călărași când cineva scrie pe Facebook că nu l-a mai văzut de mult timp”, a spus Șalaru ieri-seară, în cadrul unei emisiuni.

Potrivit lui Șalaru, apariția lui Băsescu în R. Moldova a creat mai multe dispute și animozități. „O parte a privit cu simpatie și cu mari așteptări venirea lui, iar alții au fost nedumiriți și îngrijorați. Unele partide proeuropene au privit cu îngrijorare venirea lui Băsescu, inclusiv PPDA-ul lui Năstase. Acesta s-a simțit direct amenințat de venirea lui Băsescu, mai ales că dânsul a spus că Năstase minte cetățenii. Astfel, PPDA a pornit mașina sa propagandistică împotriva PUN și a lui Băsescu. Au spus că am fi în buzunarul lui Plahotniuc, de parcă Băsescu poate fi cumpărat de acesta. Ei se simt amenințați că sub conducerea lui Băsescu poate să ia mai mult la alegeri decât se crede și astfel le vor fi stricate planurile”, a președintele PUN.

Referindu-se la venirea fostului președinte al României în R. Moldova, fostul ministru al Apărării a dezvăluit și detalii abordate în cadrul întâlnirii de săptămâna trecută. „Noi vom anunța când va veni Băsescu. Noi acum trecem printr-o perioadă incertă, neclară. Asta din cauza că alegerile vor avea loc pe baza sistemului mixt. Dacă e să facem o analiză, atunci vedem că niciun exponent al partidelor proeuropene nu are nicio șansă să câștige într-o circumscripție uninominală. De aceea, am discutat cu președintele Băsescu cea mai bună strategie și tactică pe care trebuie s-o adoptăm în această campanie. Nu ne putem arunca voturile la coș. Analizăm inclusiv varianta să nu participăm la alegerile parlamentare. De ce? În semn de boicot față de acest sistem injust. Asta înseamnă că recunoaștem un regim care schimbă legile când îi convine. Atunci când punem pe masă toate calculele, constatăm că nu e bine să participăm la aceste alegeri”, a precizat politicianul.

În același context, sursa citată a mai adăugat că, dacă se va ajunge la concluzia că prin participarea PUN la scrutin vor fi luate voturi de la Maia Sandu și PD va obține o majoritate confortabilă în viitorul Parlament, atunci formațiunea unionistă nu va participa la alegerile parlamentare: „Decizia aceasta urmează s-o luăm împreună cu Traian Băsescu și conducerea PUN”.

Anatol Șalaru a mai declarat că în cadrul întâlnirii cu Băsescu s-a vorbit și despre o colaborare cu partidele proeuropene în acest scrutin parlamentar. „E vorba de o colaborare în circumscripțiile uninominale. Fără o colaborare toate voturile vor fi pierdute. Noi anterior am chemat toate partidele proeuropene să vină împreună cu noi ca să protestăm în fața Ambasadei Rusiei împotriva Pactului Molotov - Ribbentrop. Nu a venit nimeni. Lui Năstase îi este mai profitabil să protesteze la Ambasada României. Eu m-am întâlnit și cu președintele Partidului Popular European, Joseph Daul. Dânsul mi-a spus că PAS/PPDA vor lua 30% la alegeri. Și? Nu este exclus ca PPDA va face o alianță cu PSRM. Năstase și Dodon pot deturna parcursul european, interzice partidele unioniste etc.”, a conchis Șalaru.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md