Principală  —  Ştiri  —  Social   —   INFOGRAFIC/Actele de constatare emise de…

INFOGRAFIC/Actele de constatare emise de Autoritatea Națională de Integritate în perioada 2013-2017

Din 2013 până în 2017, CNI a inițiat 1 185 de dosare de control și a emis 398 de acte de constatare a diverselor încălcări. Cele mai multe abateri țin de declararea veniturilor și a proprietăților (42%) și existența conflictelor de interese (41%). Datele au fost prezentate de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

49 de dosare în care se solicita anularea actelor de constatare au fost examinate de instanța supremă (Curtea Supremă de Justiție). Din cele 49 de dosare pentru perioada 2013 – 2017, CSJ a menținut actele CNI în 32 cazuri, iar în alte 17 cazuri CSJ a anulat actele CNI.

Comisia Națională de Integritatea (CNI) fost instituită în 2012, având rolul de a verifica integritatea persoanelor care dețin funcții publice sau de demnitate publică și prevenirea corupției prin verificarea averii pe care o dețin aceste persoane. În 2016 instituția a fost reorganizată în Autoritatea Națională de Integritate (ANI)

Principalele constatări care rezultă din hotărârile CSJ

  • Privitor la actele de constatare întocmite de CNI pentru perioada anilor 2013-2016, din 12 acte anulate de CSJ, 2 se refereau la deputați în Parlament, 3 – la conducători autorităților publice centrale, 1 – viza un judecător, etc. Din cele 21 de acte de constatare menținute de CSJ, 7 se refereau la primari/viceprimari/președinți de raion, 9 – la funcționari publici, 4 – la conducători ai autorităților publice centrale, etc.
  • CSJ a adoptat hotărâri contradictorii în cazuri similare și cu o valoare estimativă asemănătoare a bunurilor nedeclarate.
  • Cazurile de incompatibilitate au fost interpretate diferit, atunci când funcția exercitată a fost remunerată.
  • Cea mai înaltă rată de conflicte de interese a fost atestată în rândul conducătorilor administrațiilor publice locale – 4 cauze, iar cea mai înaltă rată a incompatibilităților a fost atestată în rândul funcționari publici cu funcții de conducere din APC și APL – 5 cauze.