13:13:57 29.03.2024
Stiri

Concluzia unui analist politic: PAS și PPDA sunt mai prezente în străinătate decât în R. Moldova. „Atâtea lucruri se întâmplă la Chișinău și nicio o reacție oficială”

Politică 09.10.2018 10:35 Vizualizări1052 Autor: Ziarul National
Concluzia unui analist politic: PAS și PPDA sunt mai prezente în străinătate decât în R. Moldova. „Atâtea lucruri se întâmplă la Chișinău și nicio o reacție oficială” facebook


Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” (PPDA) ar fi mult mai vizibile în comunicarea pe plan extern, decât pe plan intern, acolo unde se întâmplă foarte multe lucruri. De această părere este comentatorul politic Dionis Cenușă, care semnează un material pentru IPN.

„Eu înțeleg că opoziția se descurcă cel mai bine la comunicare externă și deseori sunt mai vizibili din străinătate. Dar chiar îmi pare ciudat că atâtea lucruri se întâmpla la Chișinău și nicio o reacție oficială pe pagina acestor partide - PAS și Platforma „DA”. Nimic despre „AIR Moldova”, nimic despre masuri pentru prevenirea exploziilor cu butelii de gaze în Chișinău. Nimic, deocamdată pe paginile oficiale de partid. Acum, fie o să curgă critică în favoarea opoziției sau va urma tăcere”, scrie acesta.

În același context, Cenușă spune că și acțiunile întreprinse până acum de către opoziție pe exterior „au avut un randament destul de modest”. „Decizia Consiliului UE de a amâna asistența macrofinanciară a fost adoptată în urma invalidării alegerilor din Chișinău, deși opoziția solicita suspendarea asistenței cu mult timp înainte, în particular după modificarea sistemului electoral în 2017. Nici cuplarea pre-condițiilor politice la asistența macrofinanciară a UE nu poate fi atribuită opoziției. Cel mai mare merit al opoziției a fost relaționarea cu UE și comunicarea intensă cu partidele paneuropene și instituțiile europene”, subliniază Cenușă.

Sursa citată mai crede că opoziția de dreapta ar trebui să fie supusă unei critici constructive constante, pentru că doar așa poate să vină cu idei. „Absența unei asemenea critici utile împiedică conectarea completă a opoziției la segmentele sociale, necontrolate de către guvernare. Or, legitimitatea forțelor din opoziție nu se poate baza doar pe faptul că luptă contra puterii oligarhice, ci pentru că răspunde și interacționează cu publicul, în afara demersurilor de mobilizare cu scopul protestelor politice. Nu în ultimul rând, opoziția merge pe idei și mesaje uzate. Orice semn de creativitate și dinamism poate avea efecte mai puternice decât tradiționalele conferințe de presă, iar creativitatea depinde de resursele umane”, a mai adăugat acesta.

De menționat că anterior, în cadrul unui interviu acordat pentru Europa Liberă, doctorul în istorie Georghe Cojocaru a afirmat că politicienii din R. Moldova ar trebui să se preocupe mai mult de nevoile și grijile cetățenilor care au mai rămas prin satele și orașele Moldovei de astăzi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md