Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Șapte jurnaliști din Europa, omorâți…

Șapte jurnaliști din Europa, omorâți în ultimii doi ani

Șapte jurnaliști au fost uciși în Europa de la începutul anului 2017. Cel mai recent caz este omorul jurnalistei Viktoria Marinova, din Bulgaria. În vârstă de 30 de ani, prezentatoare la TVN, un post local din oraşul Ruse, a murit după ce a fost bătută, strangulată şi violată. Trupul ei a fost descoperit sâmbătă, 6 octombrie, într-un parc din oraş.

Marinova prezenta o emisiune cunoscută, axată pe probleme legate de societate, difuzată local la Ruse, mare port la Dunăre, la frontiera cu România, transmite Digi24.  La 30 septembrie, ea a difuzat un interviu cu doi jurnalişti de investigaţie care anchetau presupuse fraude cu fonduri europene, care ar fi implicat oameni de afaceri şi politicieni.

Comisia europeană a anunţat luni, 8 octombrie, că a sesizat Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF), privind acuzaţii de escrocherie cu fonduri europene în Bulgaria.

Cei șape jurnaliști care au murit în de la începutul anului 2017

Daphne Caruana Galizia

Jurnalista de 53 de ani a fost ucisă la 16 octombrie, când o bombă detonată de la distanță a distrus mașina în care se afla. Daphne Caruana Galizia a scris despre corupție și spălarea banilor în Malta și a publicat numeroase articole bazate pe documentele Panama Papers. Poliția malteză a arestat aproximativ 10 persoane în legătură cu acest caz. Trei suspecți, Vince Muscat împreună cu frații Alfred și George Degiorgio, au fost acuzați de uciderea jurnalistului în decembrie anul trecut. Toți trei pledează nevinovat.

Dmitri Popkov

Dmitri Popkov avea 42 de ani când a fost ucis. A publicat articole despre corupția și abuzul de putere în Rusia în ziarul său Ton-M. El a criticat, de asemenea, oficialii din partidul de guvernământ Rusia Unită. La 24 mai 2017, Popkov a fost împușcat de cinci ori, iar corpul său a fost găsit în grădina sa din Minusinsk, Siberia. Autoritățile au deschis o anchetă pe acest caz, care până acum s-a dovedit a fi fără niciun rezultat.

Saeed Karimian

Saeed Karimian, directorul executiv al unui post iranian de televiziune, în vârstă de 45 de ani, a fost ucis pe 19 aprilie 2017, la Istanbul, de mai mulți bărbați care l-au împușcat pe el și pe partenerul său, nativ din Kuweit. Rețeaua sa de televiziune GEM TV traducea programelor de televiziune occidentală în Farsi. Karimian a fost condamnat în absența sa în Teheran pentru „răspândirea propagandei împotriva Iranului”. Investigația poliției din Turcia este în curs de desfășurare.

Nikolay Andrushchenko

Nicolai Andrushchenko a murit pe 19 aprilie 2017, în Rusia, la vârsta de 73 de ani, la șase săptămâni după ce a fost bătut brutal de un grup de necunoscuți. Poliția din Sankt Petersburg a investigat circumstanțele omorului, însă atacatorii nu au fost identificați. Andrushchenko a fost unul dintre fondatorii ziarului Novy Petersburg și s-a specializat în știrile locale, criminalitate și drepturile omului.

Kim Wall

Jurnalista suedeză Kim Wall, în vârstă de 30 de ani, a fost omorâtă în timp ce lucra la un material jurnalistic, dar nu din motive politice. Jurnalista a dispărut pe 10 august 2017, în timp ce scria un material despre un prototip a unui submarin civil, creat de danezul Peter Madsen. Corpul ei a fost găsit în mare, mutilat, aproape 12 zile mai târziu.

Madsen a pierdut la 5 septembrie, curent, în fața unei curți daneze, după ce câteva luni în urmă a fost găsit vinovat de tortură, agresiune sexuală, ucidere și dezmembrare a reporterului suedez Kim Wall, care a venit să-l intervieveze în submarinul său. Madsen, în vârstă de 47 de ani, susține că moartea lui Wall a fost un accident, dar recunoaște că a dezmembrat corpul și a aruncat-o în Marea Baltică.

Ján Kuciak

Ján Kuciak avea 27 de ani și a scris numeroase materiale jurnalistice despre corupție și evaziune fiscală. El și prietena lui au fost împușcați în casa sa din Velka Maca, lângă Bratislava, pe 25 februarie 2018. La șapte luni de la omor poliția slovacă a arestat opt suspecți în cazul uciderii jurnalistului de investigație slovac Ján Kuciak și a logodnicei sale, Martina Kusnírová. Guvernul a felicitat acţiunea, însă mulţi slovaci rămân sceptici.

Viktoria Marinova

Procurorii au declarat că jurnalista Viktoria Marinova, de 30 de ani, a fost violată, bătută și apoi sufocată înainte de a fi găsită în Bulgaria. Surse din Poliţie au declarat că se îndoiesc că ar exista o legătură directă între moartea ei şi profesia de jurnalist. „Telefonul, cheile maşinii, ochelarii şi o parte a hainelor au dispărut”, a precizat Parchetul local.  Prim-ministrul de centru-dreapta Boïko Borissov a asigurat că elucidarea crimei nu este decât „o chestiune de timp”.