Pactul lingvistic între R.Moldova și Organizația Internațională a Francofoniei, semnat de ministrul Ulianovschi

Pactul lingvistic dintre Republica Moldova și Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) a fost semnat astăzi la Erevan de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, și Secretarul General al OIF, Michaëlle Jean.

Evenimentul a fost organizat în marja Summit-ului Internațional al Francofoniei.

Pactul lingvistic prevede cooperarea moldo-francofonă în cadrul proiectelor axate pe consolidarea predării și învățării limbii franceze în învățământul primar, secundar și universitar, printr-o abordare ce vizează orientarea profesională. De asemenea, prevede cooperarea culturală prin promovarea industriilor culturale din țara noastră pe arena francofoniei, difuzarea operelor literare și a cinematografiei franceze în Republica Moldova, apariția mass-mediei francofone în spațiul mediatic moldovenesc.

Documentul își propune drept obiectiv promovarea limbii franceze pe scena internațională prin fortificarea competențelor lingvistice ale funcționarilor publici și diplomaților din Republica Moldova în limba franceză.

Vizibilitatea francofoniei va fi, de asemenea, consolidată, prin implementarea proiectelor de dezvoltare a politicilor de turism destinate să atragă în țara noastră vizitatori din țările francofone.

După semnarea documentului, ministrul Tudor Ulianovschi a declarat că diversitatea lingvistică este o valoare în Republica Moldova, iar promovarea politicilor ce vizează plurilingvismul contribuie la o educație de calitate și reprezintă un atu considerabil pentru integrarea profesională, accesul la schimb de competențe cu actorii din comunitatea francofonă prin implementarea proiectelor de cooperare în domenii prioritare pentru modernizarea țării noastre.

Secretarul General al OIF, Michaëlle Jean, a apreciat înalt implicarea Republicii Moldova în promovarea valorilor francofone, salutând semnarea Pactului drept o oportunitate unică de a impulsiona dialogul cu actorii francofoniei și de a fortifica, astfel, poziția țării noastre pe arena internațională.

În scopul realizării prevederilor Pactului lingvistic, autoritățile de la Chișinău urmează să elaboreze un plan de acțiuni, care va transpune în proiecte concrete obiectivele documentului care urmează a fi implementate în faza inițială pe parcursul următorilor 4 ani, cu implicarea actorilor naționali și internaționali.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.