21:55:24 24.04.2024
Stiri

PREMIANȚII ediției din acest an ai Zilei Naționale a Vinului: Viticultorul anului, cel mai iscusit oenolog sau cele mai calitative vinuri din R. Moldova

Economie 08.10.2018 15:19 Vizualizări1449 Autor: Ziarul National
PREMIANȚII ediției din acest an ai Zilei Naționale a Vinului: Viticultorul anului, cel mai iscusit oenolog sau cele mai calitative vinuri din R. Moldova


Performanțele din domeniul vitivinicol al R. Moldova au fost premiate în cadrul Zilei Naționale a Vinului, sărbătorită pe 6 și 7 octombrie curent în centrul Chișinăului.

Astfel, Marele Premiu în domeniul vitivinicol pentru 2018 i-a fost acordat de către autorități companiei „Sălcuța” pentru „merite deosebite în fabricarea vinurilor de calitate înaltă, perpetuarea tradițiilor şi calității excelente a vinurilor autohtone, precum și promovarea imaginii Republicii Moldova ca ţară vitivinicolă pe arena internațională”.

Titlul de „Viticultorul anului” i-a fost înmânat lui Petru Baltag, director pe domeniul agriculturii la compania „Călărași Divin”, pentru succesele deosebite în cultivarea viței-de-vie, implementarea tehnologiilor avansate în sectorul viticol și înființarea plantațiilor viticole noi destinate pentru producerea produselor vitivinicole cu Indicație Geografică Protejată. Petru Baltag a primit și o medalie cu numele viticultorului Nicolae Guzun, care a contribuit la elaborarea a peste 20 de soiuri noi de viță-de-vie rezistente la boli și temperaturi scăzute, printre care celebrul soi „Moldova”.

Medalia ce poartă numele savantului moldovean cu renume mondial Petru Ungureanu, autor al multiplelor invenții legate de tehnologia de producere a vinului, alături de titlul „Cel mai iscusit oenolog al anului” i-au fost oferite lui Petru Vicol, oenolog în cadrul vinăriei „Asconi”.

Medalia de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie” pentru merite deosebite în pregătirea și educarea cadrelor în industria vitivinicolă a fost acordată Prof. univ. dr. Anatolie Bălănuță, șef al Catedrei de Oenologie, UTM.

Vinăria „Purcari” s-a învrednicit de medalia de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie” pentru merite deosebite în promovarea Republicii Moldova pe arena internațonală.

A urmat premierea celor mai calitative vinuri cu Indicație Geografică Protejată din fiecare Regiune IGP: vinăria „Fautor” pentru Regiunea IGP „Valul lui Traian”; vinăria „Bravo Wines” pentru Regiunea IGP „Ștefan Vodă”; vinăria „Asconi” pentru Regiunea IGP „Codru”.

Medalia de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie” pentru merite deosebite în domeniul dezvoltării și promovării oenoturismului a ajuns în mâinile vinificatorului Mihai Sava din raionul Ialoveni.

Și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a premiat învingătorii concursului „Polobocul de Aur 2018”.

Astfel, Premiul mare este „Polobocul de aur” – un butoi de 100 de litri, a fost oferit la șapte învingători, producători ai vinului de casă:

-Vin tânăr din soiuri tehnice, Categoria: Cel mai bun vin alb - Tatiana Agaci, s. Buțeni, raionul Hâncești;

-Vin tânăr din soiuri tehnice, Categoria: Cel mai bun vin roşu - Serghei Sarî, mun. Comrat;

-Vin tânăr din soiuri hibride, Categoria: Cel mai bun vin alb - Vasile Nogai, s. Cajba, raionul Glodeni;

-Vin tânăr din soiuri hibride, Categoria: Cel mai bun vin roşu - Nicolai Panco, s. Pelivan, raionul Orhei;

-Vin roze - Igor Donțu, or. Căușeni;

-Vin de desert, Categoria: Cel mai bun vin alb - Iordan Sarandi, s. Etulia, raionul Vulcănești;

-Vin de desert, Categoria: Cel mai bun vin roşu - Ion Nicolenco, or. Căușeni.

Menționăm că în cadrul celei de-a 17-a ediție a Zilei Naționale a Vinului vizitatorii au putut vedea 60 de standuri cu peste 1 000 de vinuri, 20 de ansambluri etno-folclorice și interpreți care au evoluat pe scenă, patru zone tematice ce au găzduit master-classuri despre arta de a savura „Vin din sufletul Moldovei”, un târg de meșteșugărit, master-class de dans popular, lansări de carte etc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md