18:40:44 19.04.2024
Stiri

Ziua Vinului în statul capturat

Politică 07.10.2018 10:22 Vizualizări2139 Autor: Ziarul National
Ziua Vinului în statul capturat


Trustia, elegii politikoase

Ieri am fost la ZNV (Ziua Națională a Vinului), în buricul Chișinăului, în chiar Piața Marii Adunări Naționale. Du-te, a spus mărinimos Georgeta, dar a refuzat categoric să-mi ofere asistență financiară sau să mă sponsorizeze măcar cu 10 lei MD. Colesovnazadov avea prohibiție definitivă, fiindcă începuse să sărbătorească de alaltăieriși am fost nevoit să merg singur. Sărbătoarea era în toi - o mulțime de oameni cu pahare în mână, euforizați, nimănui nu părea să-i pese de statalitate. Muzica ce se revărsa de pe scenă îi scotea din echilibru, îi făcea să se legene, să salte, să se învârtă ca titirezii, chiuind. Se veseleau ca și cum nu s-a schimbat sistemul electoral, nu s-au invalidat alegerile primarului, nu s-a modificat codul fiscal, ca și cum instituțiile statului nu ar fi capturate, capturate și iarăși capturate de caracatița oligarhică. Ignorându-i, am zis să nu pierd timpul și să încep degustația.

Fiindcă anul trecut am mers de la stânga la dreapta, anul acesta am hotărât să merg invers: de la dreapta la stânga. „E bun, am spus gustând din pahar la standul primei vinării (nu o să-i fac publicitate fără bani), - dar am sesizat un surplus de tanin și de pectină”. „Nu se poate, domnule, replică reprezentantul companiei, vinul nostru nu conține nimic în plus. Vă mai pun un pic să vă convingeți”. „Am avut dreptate”, am zis gustând a doua oară și am trecut la standul următor. E tactica mea de shopping, că doar nu o să le spun că nu am bani pentru un pahar plin. Pe la jumătate de piață mi-a venit prin cap să schimb motivația. „E bun, am zis gustând, dar conține un surplus de resveratrol.” „Surplus de resveratrol? În vin alb? Sunteți sigur?”, se băgă în discuție, zeflemitor, un tip care semăna mult cu Plahotniuc și Dodon în combinație aleatorie de 50/50. M-am uitat mai atent la pahar, într-adevăr era vin alb care nu conține resveratrol. „Scuzați, am zis eu, se pare că am probleme cu vederea, devin daltonic, credeam că gust vin roșu”.

„Sunteți de la PAS sau de la DA, precis, niște pișolcoși, nimic nu le place, critică numai ca să critice”, nu se ogoia Plahotniuc-Dodon. „Fără politică, oameni buni! – interveni un alt cetățean, o combinație, în proporție de 30/30/40, de Sandu, Șalaru și Chirtoacă. Vă rog să mă ajutați, domnule expert, să aleg un vin pentru nunta fiului meu, mi se adresă. Câte am probat până acum, toate mi s-au părut bune!”. „Eu îs expert, străbunicul meu o fost tehnolog la Cotnari!, se lăudă Plahotniuc-Dodon”. „Te invit și pe mata”, i-a propus conciliant Sandu-Șalaru-Chirtoacă. „Sigur, două capete sunt bune, iar două jumătate și mai bune”, am glumit eu, dar fără efect.

Am purces la treabă în trei și peste un timp ne-am pomenit în încurcătură. Pe măsură ce înaintam de la o vinărie la alta, descopeream că vinul era tot mai bun și mai bun, și, după discuții aprinse, am ajuns la concluzia că standurile fuseseră aranjate în ordinea calității vinului. „Dacă e așa, nu e chiar totul pierdut în țărișoara asta”, am recunoscut eu. Remarca avu un impact puternic asupra partenerilor mei. „Uitați-vă în jur la acești oameni veseli și fericiți, seamănă ei a cetățeni capturați?, se însufleți combinația Plahotniuc-Dodon! Într-un stat capturat, lumea ar munci pe plantații, nu ar dănțui în centrul capitalei”. Avea dreptate! M-am uitat în jurul meu și într-adevăr toată lumea era veselă și fericită, fața republicuței noastre se schimbase de când degustasem eu primul pahar și mi s-a făcut rușine de gândurile mele precedente. Sandu-Chirtoacă-Șalaru care de la un timp devenise foarte tăcut și degusta vinul fără să comenteze, ne îmbrățișă pe ambii. „Eu vă stimez foarte mult”, spuse el simplu. Era semnalul că trebuie să ne despărțim.

Acum stau și aud cum fermentează vinul din capul meu. Statul e iarăși capturat și mă trage să-l mai eliberez o dată. Ce bine e că ZNV durează două zile.

Al vostru tescovin, tulburel, Ion Buraga


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md