Moldova, Ucraina și Georgia vor să lupte împreună contra amenințările hibride ale Rusiei

44412123254_74553a0d7f_o

Președintele Parlamentului Andrian Candu a lansat inițiativa creării unei platforme trilaterale pentru schimb de informații și contracararea amenințărilor de tip hibrid între Moldova, Georgia și Ucraina la prima reuniune a Adunării interparlamentare MD-GE-UA.

Potrivit lui Andrian Candu, fiecare stat ar putea crea puncte de contact inter- instituționale care să facă analize strategice și schimb de date relevante între cele trei state. El a subliniat nevoia unei analize competente și a unor reacții simetrice pentru a asigura securitatea informațională în zonă.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova și omologii săi din Georgia și Ucraina au fost unanimi în nevoia unor răspunsuri prompte și eficiente amenințărilor de tip hibrid. ”Campaniile de dezinformare, cu utilizarea masivă a rețelelor sociale, propaganda exploatează vulnerabilitățile statelor și lovesc în valorile și libertățile democratice fundamentale. Amenințările hibride țintesc, de asemenea, în sistemul financiar, de sănătate publică, securitate alimentară, energetică, infrastructură, etc. Sunt necesare măsuri coordonate și competente pentru un răspuns eficient”, a spus președintele Parlamentului Republicii Moldova.

Amintim că intenția de a institui un Centru strategic de coordonare pentru Moldova, Georgia și Ucraina a fost prezentată la Departamentul de stat și la Consiliul Național de Securitate SUA în timpul ultimei vizite a lui Andrian Candu la Washington.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente