13:51:57 28.03.2024
Stiri

SFATURI UTILE // Cum să treci peste un divorț

Știri 06.10.2018 19:06 Vizualizări7082 Autor: Ziarul National
SFATURI UTILE // Cum să treci peste un divorț sursa: google.ro


Atunci când doi oameni divorțează, totul se schimbă.

Dintr-o dată, „noi” dispare complet. Nu vei mai putea niciodată să fii soțul sau soția care ai fost odată. Povestea voastră s-a încheiat. Să te confrunți cu această situație este similar modului în care tratăm decesele, cu o invazie de emoții: tristețe, furie, frică, vină, rușine, incertitudine. Te simți pierdut, iar perspectivele de viitor par incerte și foarte, foarte confuze.

Așa cum spune psihiatrul Elizabeth Kubler Ross, există cinci etape distincte prin care trec oamenii atunci când ceva important pentru ei se sfârșește. Aceste etape nu se limitează doar la experiența morții fizice, ci se aplică și în cazul divorțurilor, despărțirilor sau altor pierderi semnificative.

Ross spune că emoțiile pe care le simțim în această perioadă sunt ca o serie de cercuri concentrice, le simțim pe toate odată, apoi din ce în ce mai puțin până când rămânem cu sentimentul final: acceptarea.

Cum ajungi acolo și cât durează acest proces?

Acest lucru e greu de spus pentru că durerea diferă de la om la om. Poate ai nevoie de câteva luni, poate de câțiva ani. Ce trebuie să observi este faptul că pe măsură ce te lupți cu o mulțime de sentimente, intensitatea lor se diminuează în timp.

Poți să mergi mai departe chiar dacă simți furie, tristețe și frică?

Da, absolut. Atunci când rămâi blocat la un singur sentiment, nu poți trece peste el, pentru că nu îți procesezi pierderea. Această blocare îți semnalează că trebuie să faci mai mult, spre exemplu terapie.

Tristețea exagerată trebuie, iarăși, tratată cu atenție. Uneori, divorțul poate să declanșeze reacții emoționale care au stat latente în creier în vremurile fericite.

Cercetările arată că acei copii care au experimentat sentimente extreme de vină încă de când erau mici ar putea fi mai susceptibili să sufere de depresie mai târziu în viață. Deci, dacă nu poți să te oprești din a te învinovăți de încheierea mariajului tău, înseamnă că ceva și mai puternic se poate întâmpla în interiorul tău.

Este normal să te simți vinovat și să îți pară rău, mai ales dacă ți-ai rănit soțul sau soția, înșelând, mințind sau trădând într-un alt mod. Este semnalul intern pentru a nu mai face acel lucru din nou. Dar, în cele din urmă, căsătoriile se termină din cauza acțiunilor și alegerilor ambilor parteneri. Nu este totul numai negru și alb, există nuanțe de gri în orice relație. Chiar dacă tu ești cel care a pus capăt mariajului și ți-ai devastat partenerul în acest proces, vine un timp în care trebuie să renunți la acele sentimente de vină și să mergi mai departe.

Cum să te ierți, în sfârșit

Nu este o sarcină ușoară.

Așadar, înainte de a te pregăti să porți această cruce pentru totdeauna, gândește-te că și alții au trecut prin asta. Nu ești singurul care divorțează, deși uneori așa simți. Dacă vina îți acaparează prea mult gândurile, este timpul să treci peste aceste sentimente și să începi să trăiești o viață nouă cu o viziune pozitivă. Este timpul să faci schimbări pentru tine însuți. Corectează greșelile din trecut, cere-ți scuze și continuă-ți viața. Fă din ziua de astăzi ziua în care spui stop sentimentelor iraționale și uită trecutul, doar așa vei putea găsi iubirea din nou.

Sursa: eva.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md