Riscă o nouă suspendare. Igor Dodon a anunțat că nu va promulga legea privind marcarea la 9 mai a Zilei Europei

Președintele Igor Dodon riscă o nouă suspendare din funcție, a cincea la număr. Șeful statului a anunțat astăzi că nu va promulga legea privind marcarea la 9 mai a Zilei Europei.

Aceasta după ce Parlamentul în ședința de vineri a menținut votul exprimat anterior pentru completarea Codului Muncii  cu norme care prevăd ca în data de 9 mai, pe lângă Ziua Victoriei, să fie sărbătorită și Ziua Europei.

Proiectul a fost remis spre reexaminare Legislativului de către șeful statului.

„Nu voi semna această lege în niciun caz. Pentru mine, ca și pentru milioane de conaționali ai căror tați, bunici și străbunici au trecut prin război, care sunt vii datorită eroismului lor, 9 mai va rămâne pentru totdeauna ziua victoriei. E o sărbătoare sfântă”, a declarat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Șeful statului s-a arătat convins că, pe 19 mai 2019, în R. Moldova va fi „alt Parlament și alt Guvern care vor stabili că în această dată va fi marcată doar Ziua Victoriei”.

Precizăm că tot ieri Parlamentul a menținut și votul adoptat anterior pentru transmiterea  cu titlu oneros, a terenului Stadionului Republican din Chişinău, pentru construcția noului sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii. Proiectul de asemenea a fost remis spre reexaminare Parlamentului de către președintele Dodon.

Deocamdată, șeful statului nu a precizat dacă va promulga legea, dar anterior oficialul a declarat că  „la fel ca și majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, consideră că pe terenul respectiv trebuie să fie amenajat un parc sau edificat un centru cultural de care să beneficieze toți locuitorii țării”.

Potrivit art. 93 din Constituție, preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, preşedintele promulgă legea.

Ultima dată președintele Igor Dodon a fost suspendat temporar din funcţie, în luna septembrie, după ce acesta a refuzat să semneze decretele de numire în funcţie a Silviei Radu şi a lui Nicolae Ciubuc, propuşi pentru Ministerul Sănătăţii şi al Agriculturii în Guvernul condus de premierul Pavel Filip.

În toate cele patru cazuri de suspedare din funcție, decretele au fost semnate de președintele Parlamentului Andrian Candu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.