‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
20 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSfaturi utile care te vor ajuta să produci legume gustoase în plină iarnă

Sfaturi utile care te vor ajuta să produci legume gustoase în plină iarnă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agricultura convențională a înregistrat foarte multe modificări în ultimul secol, iar inovațiile apărute ne permit să realizăm producții mult mai mari, cu investiții tot mai mici. Cu toate că principiul de bază rămâne același, diferitele tehnici și echipamente au îmbunătățit agricultura modernă și au transformat-o într-o adevărată știință.

O foarte mare inovație în agricultură, bazată pe un principiu relativ simplu a fost inventarea serei. Oamenii au văzut rapid beneficiile unei astfel de amenajări și au realizat că pot obține o productivitate mai mare, fară a depinde atât de mult de condițiile meteo.

Chiar dacă oferă multiple avantaje, o seră sau un solariu rudimentar ne limiteazaă într-o oarecare măsură și nu ne permite să cultivăm plantele atunci când temperaturile sunt cu adevărat scăzute. Din fericire, tehnologiile actuale ne permit să depășim chiar și acest obstacol și să realizăm producții fabuloase și pe timpul iernii. Iată toate lucrurile de care avem nevoie pentru a obține o recoltă de legume record, în mijlocul iernii.

Sistem de încălzire

Lipsa căldurii este principala problemă atunci când cultivăm legume iarna. Chiar dacă sera ofera o oarecare izolare termică, frigul de afară își va spune în cele din urmă cuvântul, iar recolta nu se va dezvolta corespunzător.

De aceea, achiziționarea unui sistem de încălzire este obligatorie. Totuși, pentru a asigura o temperatură constantă în interiorul serei/solarului, este recomandabil să investim într-o centrală termică, setată pe o anumită temperatură.

‹ adv ›

Sisteme de control al umidității și de distribuire a căldurii

Chiar dacă avem o sursă de căldură pentru sera noastră, acest lucru nu ne conferă certitudinea că temperatura va fi constantă în întreaga amenajare. Pentru a distribui căldura în întreaga seră și pentru a asigura o temperatură constantă plantelor noastre vom avea nevoie de anumite dispozitive.

Astfel, un ventilator industrial reprezintă cea mai ieftină și rapidă metodă de a distribui căldura în întreaga seră, asigurând în același timp și o recirculare corespunzătoare a aerului.

Sursă de lumină

Dezvoltarea corectă a plantelor necesită, pe lângă căldură și o sursă de lumină. Având în vedere că lumina oferită de soare pe timpul iernii nu este la fel de intensă, cultura noastră va avea nevoie de o sursă artificială de lumină.

‹ adv ›

Iluminatul artificial se poate realiza printr-o serie de dispozitive electrice, fiecare având funcționalități și costuri de întreținere diferite. Principalele opțiuni sunt: becuri fluorescente, becuri incandescente, corpuri cu descărcare de intensitate ridicata (HID) sau lămpi cu vapori de mercur. Totuși, cele mai indicate sunt lămpile cu vapori de sodiu de înaltă tensiune (HPS), care emit o nuantă  galben-portocalie, extrem de benefică pentru dezvoltarea mai rapidă a plantelor.

Sistem de irigații/sursă de apă

Irigarea unei culturi pe timp de iarnă este o operațiune destul de delicată, care necesită o anumită pregătire. Fie că folosim un sistem profesional de irigare sau preferăm să stropim manual plantele, temperatura apei este un aspect de care trebuie să ținem cont.

Având în vedere că temperatura din interiorul serei este una ridicată, irigarea cu apă rece poate avea efecte dezastruoase asupra plantelor, iar șocul termic poate compromite întreaga cultură. Pentru a evita această situație, este indicat să aducem temperatura apei la cea din interiorul serei, cu ajutorul unui boiler sau cel mai indicat, cu ajutorul centralei termice folosite la încălzirea serei.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›