A fost constituită Comisia de anchetă care va investiga imixtiunea ONG-ului „Open Dialog” în politica moldovenească

opendialog-1024×512

Plenul parlamentului a votat crearea comisiei de anchetă care va investiga imixtiunea Fundaţiei Otwarty Dialog” (Dialog Deschis în treburile interne ale Republicii Moldova și finanțării (eterne) a unor partide politice din Republica Moldova. PLDM și PL au refuzat votarea acestui proiect de lege, deoarece acest document vine să intimideze opoziția extraparlamentară.

Proiectul de lege prezentat de la tribuna parlamentară de către democratul Sergiu Sîrbu a fost criticat dur de către PLDM și PL.

Vadim Pistrinciuc, PLDM, a spus că conferințele internaționale sunt finanțate de multe ONG-uri. Asta însemnă că voi trebuie să chemați la audierile comisie toți reprezentanții acestor organizații, dar și pe europarlamentari. „Voi nu vă gândiți la consecințele care vor veni din partea Parlamentului European.”

Valeriu Carp, PL,  susține că „noi trebuie să investigăm nu doar finanțările externe, ci și pe cele interne ale partidelor cum ar fi Fundația Edelweiss al lui Vlad Plahotniuc, Fundația „Din Suflet”și altele.” Mai mult, deputatul a sugerat un nou titlu pentru acest proiect de lege ce ține de investigarea activității fundației „Dialog Deschis” și fondatoarea acesteia Ludmila Kozlowska și să se pună accentul pe „elucidarea circumstanțelor de finanțare ilegală din interior și exterior a unor partide politice din Moldova, care atentează la suveranitatea și securitatea națională. „Actualul titlu subînțelege o reglare de conturi dintre partide”, conchide Valeriu Carp.

Sergiu Sîrbu, în apărarea proiectului de lege a declarat că această comisie va încerca să dovedească că partidele politice au fost finanțate ilegal din partea „Open Dialog” care este finanțat de un oligarh kazah. Mai mult, activitatea acestei instituții este interzisă în Polonia și în UE. De aceea, Parlamentul Republicii Moldova vrea să se asigure că „Open Dialog” nu va mai putea influența în treburile politice din țară prin intermediul mai multor partide.

Parlamentu la votat componența Comisiei de anchetă din care vor face parte deputații Igor Vremea (PDM), Marcel Răducanu (PDM), Artur Reșetnicov (PDM), Vasile Bolea (PSRM), Adrian Lebedinschi (PSRM) și Simion Grișciuc (GPPE).

Potrivit Hotărârii, Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autorităţile statului responsabile, va audia părţile şi persoanele implicate şi va prezenta Parlamentului, în termen de 30 de zile, raportul pentru elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept ale imixtiunii Fundaţiei „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) şi fondatoarei acesteia Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova şi a finanţării unor partide politice din Republica Moldova, acţiuni care atentează la suveranitatea şi securitatea naţională a ţării.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente