07:25:36 19.04.2024
Stiri

Comisie de ANCHETĂ în Parlament care va examina eventuala imixtiune a Fundației „Open Dialog” în treburile interne ale R. Moldova. Organele de drept vor prezenta informații despre partidele care au fost FINANȚATE de această fundație

Politică 04.10.2018 16:32 Vizualizări2060 Autor: Ziarul National
Comisie de ANCHETĂ în Parlament care va examina eventuala imixtiune a Fundației „Open Dialog” în treburile interne ale R. Moldova. Organele de drept vor prezenta informații despre partidele care au fost FINANȚATE de această fundație captură


Majoritatea parlamentară a creat astăzi o comisie de anchetă pentru „elucidarea circumstanţelor de imixtiune a Fundaţiei „Open Dialog” şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale R. Moldova şi legalitatea finanţării a unor partide politice din R. Moldova”.

Acest subiect a stârnit discuții aprinse între deputații din majoritatea parlamentară, pe de o parte, și opoziția de dreapta, pe de altă parte.

Potrivit deputatului Sergiu Sârbu, care este unul dintre inițiatorii proiectului respectiv, Ludmila Kozlowska şi Fundaţia „Open Dialog” denigrează R. Moldova în exterior și ar exista indicii că finanțează unele partide din R. Moldova.

„Ludmila Kozlowska a fost expulzată din Polonia şi UE de către autorităţile de asigurare a odinii publice a Poloniei. Motivul - legăturile strânse cu serviciile secrete ale Federaţiei Ruse. Kozlowska şi-a creat ONG-ul Fundaţia „Open Dialog” în 2009 în parteneriat cu oligarhul din Kazahstan, Mukhtar Ablyazov, condamnat de justiţia din Marea Britanie pentru devalizarea „BTA Bank” din Kazahstan şi furtul a peste 6 miliarde de dolari din sistemul bancar kazah şi ucrainean. Ulterior, ONG-ul a beneficiat de o finanţare dubioasă din Federaţia Rusă, fapt care a îndreptăţit autorităţile poloneze să formuleze acuzaţii oficiale ONG-ului”, a argumentat Sârbu.

Acesta a mai spus că fundația respectivă a devenit cunoscută printr-un „lobby agresiv” făcut în instituţiile europene în favoarea lui Ablyazov, dar și a lui Veaceslav Platon.

„Se observă o legătură bună de cooperare între Fundaţia „Open Dialog” și mai multe formaţiuni politice din R. Moldova - Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr din Moldova, Partidul Acţiune și Solidaritate, dar și un șir de politicieni, persoane vizate în mai multe dosare penale. Informaţiile apărute în spaţiul public indică faptul că parteneriatul menţionat ar implica și relaţii financiare, care sunt interzise de legislaţia R. Moldova. Relaţia dintre unii lideri politici cu Ludmila Kozlowska este de notorietate, în spaţiul public naţional fiind publicate mai multe fotografii cu Maia Sandu, Andrei Năstase și alţii, la evenimentele organizate de aceasta, în special la Bruxelles”, spune Sârbu.

Deputatul a mai adăugat că, prin intermediul Fundaţiei, au fost finanţate deplasări în străinătate ale mai multor persoane publice de la Chişinău, inclusiv lideri politici şi susţinători ai unor persoane condamnate penal: „Au fost desfăşurate activităţi de lobby extern cu antrenarea acestora, în care au fost atacate instituţiile publice și ordinea constituţională a R. Moldova, au fost făcute îndemnuri publice, inclusiv prin intermediul mass-media, scrise şi electronice, îndreptate spre aţâţarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, spre înjosirea onoarei şi demnităţii naţionale etc.”.

Liberal-democratul Vadim Pistrinciuc s-a interesat dacă la comisia creată vor fi chemați și parlamentarii europeni care au participat la reuniunile organizate în Parlamentul European cu suportul Fundației „Open Dialog”. „Se pare că ați încurcat denumirea proiectului. Trebuia să sune așa: proiect privind executarea opoziției. Noi am văzut că voi puteți anula alegerile și să interziceți și partide. Președintele Parlamentului a participat recent la o acțiune organizată de „Atlantic Council”. Asta tot trebuie de investigat de comisie? Invitația la care faceți referire a venit din partea unor parlamentari europeni și a fost organizată cu suportul „Open Dialog”. Dvs. vă evaluați riscurile diplomatice la care ne supuneți? În pozele despre care vorbiți apar deputați europeni”, a spus Pistrinciuc.

Vizat de Pistrinciuc, Andrian Candu a precizat că „Atlantic Council” este un ONG respectat în toată lumea și nu se poate de comparat cu „Open Dialog”, o organizație finanțată de controversatul oligarh kazah, Ablyazov: „Astfel de ONG-uri nu fac altceva decât să spele creierii oamenilor”.

La rândul său, liberalul Lilian Carp a spus că proiectul propus de democrați este bun, doar că ar trebui de exclus din el tot ce ține de „Open Dialog” și Ludmila Koslowska. „Ar fi bine ca această comisie să investigheze tot ce e legat de finanțarea străină a partidelor din R. Moldova. Doar în cazul acesta noi vom participa la lucrările comisiei”.

Raportorul Sergiu Sârbu a afirmat că în cadrul comisiei va fi investigat inclusiv fenomenul finanțării din exterior a partidelor, doar că nu poate să excludă din text „Open Dialog”, fundație care ar fi implicată și în furnizarea armamentului rebelilor din Donbas.

Parlamentul a desemnat șase membri în această comisie, care va antrena în activitatea sa autorităţile statului responsabile, va audia părţile implicate și va prezenta, în termen de 30 de zile, un raport cu constatările, concluziile şi propunerile referitor la acest subiect. Este vorba de democrații Igor Vremea, Marcel Răducanu și Artur Reșetnicov, socialiștii Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi, precum și deputatul Grupului Popular European Simion Grisciuc. Liberalii și liberal-democrații nu au dorit să delege membri în comisie.

Menținăm că astăzi, într-o conferință de presă la Parlament, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a catalogat această inițiativă a democraților ca fiind o „acțiune de PR”. Liberalul a întrebat de ce democrații nu se interesează și de „banii din Bahamas” care îl vizează pe Igor Dodon și pe socialiști, menționând că legea care reglementează activitatea partidelor politice indică și instituțiile care ar trebui să se ocupe de acest lucru.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md