„Mai mult decât cuVINte”. La Chișinău a fost deschisă o expoziție inedită care vernisează lucrări nemaivăzute în Moldova

hjhjhhkk

„Mai mult decât cuVINte” este genericul expoziției de lucrări de caligrafie cu tematică vinicolă, vernisate la Chișinău – o premieră „creativă” în ajunul Zilei Naționale a Vinului, care face o paralelă între vinificație și scris caligrafic, ca două forme de artă. Evenimentul este organizat de Asociația Industriilor Creative (COR) și studioul de design „43Oz” în parteneriat cu Proiectul de Competitivitate din Moldova și Asociația Micilor Producători de Vin și face parte din săptămâna „Culturii Vinului” ce anticipează cea mai importantă sărbătoare pentru sectorul vitivinicol.

Expoziția a cărei laitmotiv este „vinul”, a reunit cele mai reușite 30 de lucrări ale discipolilor școlii de caligrafie „Grafema” din Chișinău, și are drept scop să sublinieze conexiunea între vinificație și scrisul caligrafic – ambele forme de artă implicând transmitere de emoții, muncă manuală și o puternică amprentă a autorului asupra produsului finit.

Doina Nistor, director, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei: „Inaugurarea acestei expoziții în ajunul Zilei Naționale a Vinului nu este întâmplătoare. Atât sectorul vitivinicol, cât și industriile creative sunt ramuri strategice ale economiei RM, care se bucură de susținere plenară și consecventă din partea USAID și a Suediei. Aparent absolut autonome, aceste domenii au multe puncte de interconexiune, iar lucrările pe care avem ocazia să le admirăm astăzi arată perfect această simbioză. Bunăoară, promovarea vinurilor moldovenești
atât pe plan local, cât și extern, presupune antrenarea diverselor instrumente inovaţionale şi creative, de la campanii digitale până la site-uri web și etichete pentru sticlele de vin, în spatele cărora stau tineri din animație, design grafic, publicitate, producție video, etc. Suntem convinși că industriile creative pot adăuga valoare și pot spori competitivitatea celorlalte industrii din Moldova, în cazul dat a industriei vinului.”

hjhjhhkk

Textele, iscusit așternute pe hârtie cu cerneală specială, conțin termeni vinicoli sau fraze cel mai des atribuite vinului, iar măiestria cu care sunt conturate cuvintele le oferă, mai degrabă, statut de „tablou”, decât de simple conglomerații de litere.

Demonstrația de tehnici de la caligraful Alexandr Codîmschii a constituit punctul culminant al vernisajului. Artistul a realizat o lucrare folosind atât instrumente caligrafice tradiționale, cât și moderne. Tot el a povestit oaspeților prezenți la eveniment câte ceva din istoria caligrafiei. La fel ca și vinul, stilul caligrafic dintotdeauna a definit istoria și cultura unui popor. Asemeni tradițiilor în vinificație, tehnicile caligrafice au presupus mereu un set de reguli clare (înălțimea literelor, presiunea asupra peniței, direcția liniei, etc), dar au lăsat loc și pentru amprenta autorului, evoluând de la dimensiunea practică (o alternativă tiparului) la cea artistică.

jh

Alexandr Codîmschii, director, studioul de design „43Oz”: „Caligrafia este o artă exclusiv manuală, iar tot ce este „hand-made” este asociat cu un produs de calitate, un produs aristocratic, dacă vreți. Necesitatea de a o folosi apare de câte ori avem nevoie de imaginea unor cuvinte care să cuprindă o puternică încărcătură emoțională și să confere o expresie vizuală unică informației pe care dorim să o transmitem. Acest instrument este destul de solicitat în crearea etichetelor pentru sticlele de vin, care sunt cartea de vizită a băuturii și au misiunea de a transmite mesajul vinificatorului către cei care îi vor savura produsul.”

Expoziția „Mai mult decât cuVINte” este găzduită de hotelul „Casa Dacă” și va fi deschisă publicului până în 13 octombrie curent.

jujujju

 

 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente