/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

INVESTIGAȚIE: Cum femeile din Moldova, Ucraina și România devin mame de închiriat și cât costă serviciile unei mame surogat

missing
04 octombrie 2018, ora 12:26

O echipă de jurnaliști de investigație a început, din vara anului 2017, o anchetă asupra afacerilor din jurul companiei BioTexCom și legăturile acestei companii în afara Ucrainei. În același timp, au verificat cât de răspândit este fenomenul mamelor de împrumut în Moldova, România și Ucraina, dar și care este baza legală în aceste țări.

Ei au vorbit cu femei ce au fost mame surogat sau purtătoare, au apelat la serviciile unei femei ce se oferea să le poarte copilul, pretinzând că nu putem avea copii decât dacă apelau la o mamă surogat.

O altă tânără, care a lucrat la Poliția de Frontieră din Republica Moldova, s-a oferit chiar să doneze uterul său, prin transplant, pentru ca jurnaliștii sub acoperire să poată avea copii.

Altă femeie trăiește o dramă și își minte familia zi de zi. Nimeni nu știe că a fost mamă surogat, iar în urma nașterii nu mai poate avea proprii copii. Soțul nu știe, iar fiica din altă căsătorie habar nu are că și-a făcut studiile din banii obținuți de mama sa prin închirierea pântecelui.

Prețurile sunt piperate pe piața mamelor de închiriat pe durata sarcinii, dar cuplurile ce nu pot avea copii în mod natural fac acest sacrificiu pentru a avea bebelușii la care visează.

„Procurorii Procuraturii Militare au stabilit că, în 2010, un grup de cetățeni moldoveni, care concomitent sunt și cetățeni ai Republicii Federative Germania, a inițiat, pe teritoriul Ucrainei, activitatea centrului medical „BioTexCom”, specializat în prestarea serviciilor în domeniul maternității surogat”, a declarat Iurii Luțenko, procurorul general al Ucrainei.

„Eu sunt acuzat că am vândut copii, că ne-am înțeles să vindem copii în Vest”, confirmă și Albert Tochilovschi-Mann, proprietarul firmei BioTexCom.

În luna martie 2009, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație a publicat o anchetă jurnalistică despre legătura dintre fiul ex-președintelui comunist Vladimir Voronin, comerțul cu ovule și clinica „BioTexCom” din Kiev.

Tot în capitala Moldovei activa și activează firma „Biotex-Com” administrată în trecut de Ghenadie Scripcaru, bodyguardul asasinat al fiului ex-președintelui comunist Vladimir Voronin.

În Ucraina, procedura costă cuplurile care recurg la închirierea uterului unei ucrainence între 30.000 și 50.000 de euro în funcție de pachetul ales („Econom” sau „VIP”). Din cauza prețului, Ucraina a devenit o adevărată atracție turistică pentru cuplurile aflate în căutarea unei mame surogat.

În SUA, o asemenea procedură le-ar costa cel puțin 100.000 de dolari.

În timp ce procurorul general al Ucrainei susține că „BioTexCom” i-ar fi oferit mamei-surogat, care a născut pentru un cuplu din Italia, doar 6.000 de euro din cele 32.000 achitate de către cuplul de italieni, Albert Tocilovschi spune că mamele-surogat sunt răsplătite cu 12.000-15.000 de euro.

O fostă mamă surogat, intervievată de echipa de jurnaliști, a spus că a primit pentru serviciile de mamă surogat 15.000 de dolari.

„BioTexCom” a primit, de la cetățenii italieni, 32.000 de euro dintre care mamei surogat i-au revenit 6.000. Aproape la fel s-a procedat în toate cazurile – vorbim de peste 1.000 de cazuri pe teritoriul Ucrainei”, spune procurorul general al Ucrainei, Iurii Luțenko.

„Onorariul mamei variază între 12.000 și 15.000 de euro”, plusează proprietarul clinicii BioTexCom din Ucraina, Albert Tochilovski.

„- Câți bani v-au dat?
– 15.000 de dolari.
– I-ați primit de la clinică sau de la părinții copilului?
– Familia dă acești bani”, confirmă și o mamă surogat intervievată la Kiev de echipa de jurnaliști.

De cele mai multe ori, femeile care acceptă să fie mame surogate sunt sărace și fără studii.

Ecaterina Gonzeli, ginecolog, șef clinică privată din Ucraina, spune de ce aceste femei acceptă să fie mame surogate:

„Dvs înțelegeți foarte bine ce fel de femei acceptă, de obicei, astfel de proceduri… Este vorba de femei care au o situație financiară precară. Iată de ce acceptă să fie mame-surogat. O femeie financiar îndestulată nu prea îmi imaginez că ar accepta o asemenea procedură”.

Legislația ucraineană este cea mai permisivă din Europa în privința mamelor surogat. Afacerea este reglementată doar de Codul familiei și printr-un ordin Nr. 787 al Ministerului Sănătății. Acest Cod al familiei le permite ucrainencelor să primească bani dacă poartă copilul unei alte persoane.

Întregul proces este reglementat printr-un contract încheiat între mama surogat și agenție/clinică și între mama-surogat și mama biologică. Prin acel contract, mama-surogat cedează toate drepturile asupra copilului născut. Iar pe certificatul de naștere nu figurează decât numele părintilor biologici.

După ce a născut, mama surogat își primește banii și trebuie să dispară din viața copilului. La despărțire li se dă să semneze o hârtie prin care sunt avertizate asupra răspunderii penale în cazul în care vor divulga secretul.

Declarațiile unei mame surogate din Ucraina:

– La un moment dat nu mai ai cale de întoarcere, pentru că ai semnat un documente în baza cărora, în caz de ceva, poți face și pușcărie.
Când am făcut cunoștință, ei au întrebat totul despre mine. Eu am încercat să-i întreb câte ceva, dar mi s-a răspuns că mie nu-mi trebuie să știu nimic despre ei.

– Dar ce anume v-au întrebat ei?

– M-au întrebat dacă beau, dacă fumez, de ce boli am suferit, m-au întrebat de copil, de părinți – dacă nu sunt alcoolici. Pe ei i-a interesat sănătatea mea și a predecesorilor mei”.

Un ginecolog din Ucraina, Serghei Bakșeev afirmă că „în Ucraina, maternitatea surogat este absolut legală. Nu doar că e legală în țara noastră – e legală din punctul de vedere al părinților biologici. Conform legii ucrainene, toate drepturile asupra copilului le au părinții genetici în cazul în care clinica în care s-a desfășurat procedura eliberează certificat ce le confirmă legătura genetică. Potrivit legii, părinții genetici au mai multe drepturi asupra copilului decât mama-surogat”.

Totodată, juristul Serghei Kostîra din Ucraina a explicat că acesta sigur este o afacere nereglementată care ocolește toate impozitele.

„O mamă surogat primește vreo 20.000 de dolari sau euro. Cum figurează ea la Inspectoratul Fiscal? Acești bani se duc în economia tenebră. Iar dacă această lege (Legea privind maternitatea surogat) nu este aprobată, înseamnă că asta cuiva îi convine. Atât!”

Pe de altă parte psiholog/psihoterapeut din Ucraina, Svetlana Tufti Arefniya declară că perioada gravidității și nașterea își lasă amprente mari asupra celui venit pe lume pentru tot restul vieții. Iar ceea ce spun medicii că e un element neimportant, este absolut incorect.

O mamă surogată povestește momentele de groază prin care a trecut și cât de greu îi era să se despartă de copilul pe care l-a crescut timp de 9 luni.

„Tu porți sub inimă un copil, îl simți… Eu îmi doream ca perioada de sarcină să dureze cât mai mult, pentru că eu nu-mi imaginam cum aș putea să mă dezic de el. Și nici un psiholog nu te poate ajuta. Eu nu dormeam nopțile și mă gândeam – vroiam să inventez ceva ca să nu-l dau. Au fost momente cumplite.”

Aceasta mai spună că chiar dacă nu știe dacă este fată sau băiat, oricum acel copil este parte din ea.

În cele din urmă, reporterul a întrebat-o ce a simțit atunci când s-a trezit la Reanimare și a simțit că copilul nu e cu ea.

– Eu am întrebat unde-i copilul. Mi-au spus că el este bine. Și gata. Mai mult nu mi-au spus nimic. I-am rugat să-mi spună măcar dacă e fată sau băiat. Nu! ”

Mama surogat intervievată de jurnaliști a fost la un pas să-și piardă viața în timpul nașterii. În final, ea a rămas fără uter, iar medicii au refuzat să-i spună ce anume i s-a întâmplat. Între timp, s-a recăsătorit, iar soțul nu știa încă, în momentul realizării interviului, că ea nu va mai putea avea copii.

„- Nu aș sfătui pe nimeni să facă asta. Dacă aș întoarce timpul înapoi, nu m-ar mai convinge nici un fel de bani.”, spune mama surogat.

– El nu știe nici acum?

– Nu. Nu știe nimeni. Și asta e tot foarte greu. Nici mama, nici fiica, nici soțul – ei nu știu.

– Dar ce v-au spus doctorii? Ce anume s-a întâmplat cu dumneavoastră atunci, în timpul nașterii?

– Mi-au spus că a început o hemoragie, că ceea ce au făcut ei – a fost necesar să facă, pentru că dacă nu m-ar fi operat, eu aș fi murit.”

Acesta mai declarat că a recurs la acest fapt pentru ai achita fiicei sale studiile.

Datorită legislației permisive, fenomenul a căpătat amploare în Ucraina după ce India a interzis surogația în scop comercial. Numărul cuplurilor care caută o mamă surogat în Ucraina a crescut în ultimii ani cu peste o mie de procente. În goană după profituri, clinicile de fertilizare asistată din Ucraina s-au transformat în adevărate fabrici de făcut copii. Unele au intrat în vizorul procurorilor.

Trafic cu copii ucraineni

Conform Ordinului 787 al Ministerului ucrainean al Sănătății, testele de compatibilitate ale copilului născut în Ucraina prin procedura surogației, trebuie să coincidă cel puțin cu rezultatele testelor genetice ale unuia dintre părinții genetici. Altminteri, este vorba de un copil ucrainean care pur și simplu este vândut, prin metode criminale, în altă țară.

„Falsul vizând originea copilului a fost descoperit de organele competente din Italia. Au fost efectuate testele ADN și s-a constatat că rezultatele nu coincid cu indicii genetici ai cuplului italian. Nici unul din cei doi soți nu are același ADN ca și copilul. Astfel, în Italia, copilul a fost transferat la orfelinat, iar cei doi italieni, care l-au scos din Ucraina, au fost trași la răspundere”, a declarat Iurii Luțenko, procuror general al Ucrainei

În replică, șeful clinicii „BioTexCom”, Albert Tochilovskyi, susține că cineva dintre demnitarii ucraineni pur și simplu vrea să-i acapareze afacerea.

Pe 16 iulie 2018, după ce jurnaliștii documentaseră deja situația maternității surogat în Ucraina, Procuratura din Ucraina a înștiințat „BioTexCom” despre inițierea unui dosar pentru trafic de copii, iar medicul-șef al clinicii este acuzat de falsificare de acte cu scopul scoaterii copiilor din țară.

Citiți continuarea investigației AICI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram