20:42:03 25.04.2024
Stiri

REGULI de aur pentru un FICAT sănătos!

Știri 04.10.2018 09:15 Vizualizări4138 Autor: Ziarul National
REGULI de aur pentru un FICAT sănătos! Sursa: secretele.com


În timpul vieții ne dorim să avem o inimă sănătoasă, un păr frumos, o piele strălucitoare. Din motive neștiute, suntem mai puțin grijulii cu ficatul nostru, deși are o importanță vitală în sănătatea inimii, a părului, a pielii.

Ficatul nostru filtrează toxinele, cu asta cred ca am spus totul. Dar are o capacitate limitată, iar deseori este suprasolicitat. Mai mult decât atât, analizele de sânge arată disfuncționalități atunci când capacitatea ficatului este redusă la numai 30%.

Iată ce avem de făcut pentru protejarea celulelor hepatice și pentru a menține ficatul în stare optimă de funcționare:

Controlul greutății și dieta

Diabetul și obezitatea favorizează acumularea grăsimilor în ficat, devenind punctul de pornire pentru orice afecțiune hepatică. Țineți greutatea sub control printr-un stil de viață sănătos, ce începe cu dieta. Limitați excesele calorice și consumul grăsimilor.

Principalele „vinovate” pentru încărcarea ficatului sunt proteinele de origine animală, zaharul, E-urile și carbohidrații. Consumate de-a lungul timpului, pot duce la steatoză hepatică sau la ceea ce numim „ficat gras”.

Activitatea fizică

Nu trebuie să fim medici ca să intuim cât de bună este mișcarea, inclusiv pentru sănătatea ficatului.

Derivate din grăsimile alimentare sau abuzuri de zaharuri, trigliceridele se pot acumula în celulele hepatice, provocând leziuni. Un stil de viață activ ajută la normalizarea valorilor trigliceridelor.

Exercițiile fizice regulate cresc consumul caloric și împiedică sedimentarea excesului de lipide.

Alcool și medicamente cu moderație. Expunere redusă la mediile toxice

Un pahar de vin, o tărie sau o bere, consumate ocazional, nu vor crea probleme majore. Condiția este să nu faceți excese și să nu existe o afecțiune hepatică.

Evitați să luați medicamente pentru orice „alarmă” a organismului. Toate acestea se filtrează prin ficat. Nu combinații alcoolul cu medicamente.

Pe lângă faptul că efectele sunt diminuate, asocierea este toxică, chiar și în cazul unui ficat sănătos.

Evitați expunerea la mediile toxice: fum (inclusiv fumul de țigară), gaze de eșapament, solvenți, combustibili etc. Toate toxinele eliminate în aer ajung în organism, încarcă plămânii și ficatul.

Cunoașterea virușilor implicați

La originea afecțiunilor hepatice se află viruși, cei mai cunoscuți fiind cei responsabili de hepatitele A, B și C.

Hepatita A se transmite prin alimente și băuturi contaminate.

Regulile elementare de igienă și grija față de ceea ce consumați atunci când vă aflați în afara casei, vă ajută la protejarea ficatului.

Hepatita B și hepatita C se transmit prin sângele și lichidele corporale ale unei persoane infectate. Aceste forme sunt cele mai periculoase, pentru că se pot croniciza iar, cu timpul, pot induce ciroza.

Controale medicale și analize periodice

Chiar dacă o afecțiune poate fi diagnosticată în urma analizelor de sânge atunci când ficatul funcționează doar la 30% din capacitate, iar, de cele mai multe ori, patologiile cronice sunt asimptomatice, controalele medicale periodice la nivelul întregului organism pot arăta din timp dacă există dezechilibre.

Postul alimentar și suplimente hepatoprotectoare din plante

Urmăriți cu atenție starea organismului dumneavoastră, orice oboseală nejustificată sau orice „stare de leșin” pot fi semne ale unui ficat încărcat, dați-i o pauză din când în când (un post numai cu apă, o zi pe săptămână, este de mare ajutor), evitați medicamentele alopate pentru reglarea digestiei sau a funcționării ficatului, acestea doar maschează problemele, nu vindecă. Puteți apela la ceaiuri sau suplimente hepatoprotectoare din plante.

Sursa: secretele.com



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md