Într-un sat din raionul Ștefan Vodă vor fi sacrificați toți porcii din cauza pestei porcine africane

pesta-porcina-africana-2-hepta

Toți porcii din satul Crocmaz, raionul Ștefan Vodă, urmează să fie sacrificați, deoarece acolo au fost înregistrate 3 focare de pestă porcină africană. În acest sens, Guvernul a aprobat ieri, 3 octombrie, un proiect, care prevede nimicirea tuturor porcilor din localitățile unde s-au depistat cel puțin 3 focare de pestă porcină, pentru a nu permite răspândirea virusului în țară. Proprietarii animalelor sacrificate vor fi despăgubiți.

În acest context, a fost aprobat, anterior, un plan de măsuri pentru combaterea și prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta prevede extinderea perioadei de vânat pentru mistreți, vulpi și șacali, care sunt purtători de virus. De asemenea, va fi înăsprit și controlul la punctele de trecere a frontierei, fiind interzis importul cărnii și a produselor din carne de porc.

Conform datelor ANSA, situația privind răspândirea pestei porcine africane pe teritoriul țării noastre devine tot mai alarmantă, comparativ cu anii precedenți. Astfel, în 2018, au fost înregistrate 25 de focare de pestă porcină, dintre care 16 sunt active. Până acum, 14 raioane din sud-estul țării au fost afectate de acest virus, fiind nimiciți 253 de porci domestici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente