Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/Guvernul a aprobat Regulamentul privind…

DOC/Guvernul a aprobat Regulamentul privind combaterea și prevenirea răspândirii ambroziei în R. Moldova

Guvernul a aprobat Regulamentul privind combaterea și prevenirea răspândirii ambroziei, dar și un Plan de acțiuni pentru implementarea acestuia. În cazul nerespectării prevederilor regulamentului, persoanele responsabile vor fi sancționate cu o amendă de până la 1500 de lei, iar dacă acestea nu vor putea fi identificate, obligația de a întreține terenul va reveni autorităților publice locale, se arată în document.

Propus pentru dezbateri publice de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în luna septembrie, atunci când în funcția de ministru se afla Liviu Volconovici, Regulamentul de combatere și prevenire a răspândirii ambroziei a fost prezentat cu unele modificări de către noul ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, la ședința Guvernului din 2 octombrie.

Conform regulamentului, până la data de 30 mai a fiecărui an, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor și Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică vor fi responsabile pentru identificarea terenurilor infectate cu ambrozie și monitorizarea curățirii acestora.

În același timp, în perioada cuprinsă între răsărirea plantei şi sfârşitul perioadei de vegetaţie, responsabilii de gestionarea terenurilor vor fi obligați să distrugă buruiana prin cosire, smulgere sau tratare cu produse de uz fitosanitar. În cazul nerespectării prevederilor regulamentului, persoanele responsabile vor fi sancționate cu o amendă de până la 1500 de lei, iar dacă acestea nu vor putea fi identificate, obligația de a întreține terenul va reveni autorităților publice locale.

Ambrozia este o plantă care creşte pe marginea drumului, terenurile lăsate pârloagă, prin parcuri, în grădini, în culturile de cereale, de florea-soarelui etc. şi este extrem de periuloasă pentru oameni. În perioada august-septembrie polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze − unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.