Alocațiile pentru tinerii pedagogi se majorează: 120 mii de lei în primii 3 ani de activitate

Tinerii specialiști angajați prin repartizare de către minister în instituțiile de învățământ din țară, vor primi alocații majorate în primii trei ani de activitate.

Executivul a aprobat astăzi hotărârea care vine să motiveze tinerii specialiști din sistemul educațional să lucreze în școli.

„Noi trebuie să avem o abordare sistemică să fim siguri că am creat un sistem eficient în educație și eu vă asigur că atunci vom găsi și banii necesari”, a menționat premierul Pavel Filip.

Pentru absolvenții facultăților pedagogice din instituțiile de învățământ superior, alocația va crește de la 45 la 120 de mii de lei.

Specialiștii nu își vor mai primi banii în tranșe, cum era anterior, ci vor avea o indemnizație în valoare de 40 mii de lei anual. Suma va fi achitată în termen de o lună de la data angajării în funcţie, la expirarea unui an de activitate în funcţie și la expirarea a 3 ani de activitate în funcţie.

De asemenea, vor crește și indemnizațiile pentru absolvenții învățământului profesional tehnic post-secundar. Aceștia vor primi 96 de mii de lei în primii 3 ani de activitate, cu 60 de mii de lei mai mult, decât în prezent. Anual, tinerii specialiști vor ridica câte 32 de mii de lei.

Prin consolidarea sistemului de facilități pentru tinerii specialiști din domeniul pedagogic, Guvernul dorește să asigure instituțiile de învățământ cu numărul necesar de cadre didactice.

În anul de studii 2018 – 2019, sunt circa 2000 de posturi vacante în instituțiile de învățământ.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.