16:22:16 28.03.2024
Stiri

Guvernatorul BNM: În 2016, numai 25% din băncile moldovenești erau „pe mâini bune”. Astăzi, această cotă practic s-a triplat și a ajuns la 70%

Economie 03.10.2018 12:39 Vizualizări1451 Autor: Ziarul National
Guvernatorul BNM: În 2016, numai 25% din băncile moldovenești erau „pe mâini bune”. Astăzi, această cotă practic s-a triplat și a ajuns la 70%


Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, susține că în anul 2016 doar 25% dintre activele bancare din R. Moldova „erau pe mâini bune”, adică gestionate de grupuri internaționale cu bună reputație, în timp ce acum această cotă ar fi urcat la 70%.

Cioclea a declarat astăzi, în cadrul ședinței Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, în timpul prezentării raportului de activitate a BNM pentru anul trecut, că în acest an pe piața bancară a R. Moldova au intrat trei grupuri mari de investitori - unul la „Eximbank”, Banca Transilvania la „Victoriabank” și tranzacția de ieri de la „Moldova-Agroindbank”, când un concorțiu internațional a cumpărat peste 41% din acțiunile acestei bănci.

Potrivit lui Cioclea, din cele 11 bănci din R. Moldova, patru dintre care sunt sistemice, astăzi doar la „Moldinconbank” mai este regim de administrare specială.

Ieri, la semnarea contractului între Guvern și Consorțiul internațional de investitori pentru cumpărarea a 41.09% de acțiuni nou-emise ale „Moldova-Agroindbank” la prețul de 451 533 325 de lei, Sergiu Cioclea declarat că este „o zi importantă pentru economia moldovenească”.

„Este un progres incontestabil, un pas gigant pe calea transparentizării acționariatului și funcționari sistemului bancar moldovenesc. (...) Un alt aspect important al acestei tranzacții este consolidarea financiară a sistemului bancar național. Cu o cota de piață de circa 30%, MAIB este o bancă sistemică, cu alte cuvinte o bancă de bunăstarea căreia depinde sănătatea întregului sistem. Atât timp cât pachetul de referință de peste 40% de acțiuni nu avea proprietari de calitate, întregul sistem bancar se afla într-o zonă de risc. Grație venirii unui grup de acționari puternici la „Moldova-Agroindbank”, iar la începutul anului la „Victoriabank” – nucleul sistemului financiar moldovenesc este mult mai solid. Modul de vânzare a acțiunilor MAIB creează un precedent de succes, care poate servi drept model pentru înstrăinarea acțiunilor la „Moldindconbank”.

Intrarea pe piața moldovenească a unui consorțiu internațional în frunte cu BERD va apropia sistemul bancar moldovenesc de piața europeană și va accelera transferul de tehnologii, produse bancare, inovații financiare, bune practici de gestiune și guvernanță. Prin această tranzacție, autoritățile realizează un angajament important în cadrul acordurilor cu FMI, Banca Mondială și Uniunea Europeană. Sunt convins că vânzarea acțiunilor MAIB va crea un elan pozitiv pentru a soluționa probleme și în alte domenii”, spunea ieri Sergiu Cioclea.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md