10:58:37 25.04.2024
Stiri

Expert economic, despre achiziționarea acțiunilor la MAIB și „Air Moldova”: „Venirea mai multor investitori în mai multe ramuri poate crea un trend care va îmbunătăți climatul investițional”

Economie 03.10.2018 12:20 Vizualizări2506 Autor: Ziarul National
Expert economic, despre achiziționarea acțiunilor la MAIB și „Air Moldova”: „Venirea mai multor investitori în mai multe ramuri poate crea un trend care va îmbunătăți climatul investițional” facebook


Intrarea pe piața R. Moldova a Băncii Transilvania, Transgaz, Blue Air, precum și cumpărarea de către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a unui pachet de acțiuni de la Moldova Agroindbank (MAIB) este rezultatul unor acțiuni „pro-active de atragere a investitorilor de către autorități prin acțiuni de privatizare și de-etatizare”, consideră expertul economic Roman Chirca.

Roman Chirca a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că acțiunile enumerate au fost acompaniate de un preț atractiv, iar tranzacțiile s-au efectuat sub paravan guvernamental.

„Venirea mai multor investitori în mai multe ramuri poate crea un trend care va îmbunătăți climatul investițional. În așa fel vor fi atrași mai mulți investitori, fără ca să mai fine nevoie de implicarea Guvernului în fiecare proiect investițional”, menționează Chirca.

Acesta s-a referit și la achiziționarea de către BERD a 41% dintre acțiunile MAIB, după ce aceeași instituție europeană, împreună cu Banca Transilvania, au devenit acționari majoritari la Victoriabank.

„În cazul MAIB a intervenit BERD-ul nu doar în calitate de investitor, ci și garant neformal pentru atragerea partenerilor în consorțiu. Astfel, cea mai importanta bancă din R. Moldova își va reveni în ratingul de credibilitate”, a explicat acesta.

Întrebat de ce compania „Air Moldova” a fost cumpărată de „Blue Air” și doi investitori originari din R. Moldova la un preț considerat prea mic, Roman Chirca a punctat că de vină ar fi climatul investițional din republică.

„Din păcate, climatul investițional în R. Moldova este unul modest și este caracterizat cu riscuri majore. Aceste lucruri sunt determinante în evaluarea prețului. În cazul „Air Moldova”, beneficiile pe termen mediu și lung depășesc net efectele de la lipsa încasărilor bugetare imediate. Gestionarea defectuoasă, acumularea datoriilor nejustificate și alte defecte ce derivă din gestionarea proprietății publice rămân în trecut odată cu intrarea „Air Moldova” în proprietate corporativă privată”, a adăugat sursa citată.

Totodată, Roman Chirca spune că e o practică normală ca printre acționarii unor companii care privatizează sau achiziționează unele active din R. Moldova să se regăsească persoane originare din republica noastră, ca în cazul „Air Moldova”.

„De regula, investitorii străini înregistrează întreprinderi rezidente în R. Moldova, care de fapt și participă la privatizare/achiziționare de acțiuni sau active. Așa a fost aproape în cazul tuturor investițiilor majore efectuate în sectorul financiar bancar, energetic etc. La înființarea companiilor rezidente, practic toți investitorii formează o structură a acționarilor care cuprind un spectru larg de participanți - manageri (persoane fizice), investitori, parteneri regionali. E o practică normală internațională”, a conchis expertul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md