16:27:33 29.03.2024
Stiri

Președintele grupului de inițiativă pentru anularea votului mixt cere demisia a șase membri CEC după decizia de ieri a Curții Constituționale

Politică 03.10.2018 09:19 Vizualizări2367 Autor: Ziarul National
Președintele grupului de inițiativă pentru anularea votului mixt cere demisia a șase membri CEC după decizia de ieri a Curții Constituționale


Decizia de ieri a Curții Constituționale (CC) prin care s-a stabilit că cetățenii R. Moldova au dreptul să inițieze referendumuri legislative este „suficientă” ca șase dintre membrii Comsiei Electorale Centrale (CEC), care au votat anterior împotriva înregistrării grupului de inițiativă care să strângă semnăturile necesare pentru inițierea unui plebiscit împotriva votului mixt, să-și dea demisia.

De această părere este președintele grupului de inițiativă pentru anularea sistemului mixt de vot, Ștefan Gligor.

„Curtea Constituțională a constatat că cetățenii au dreptul să inițieze referendumuri legislative, indicând că acest tip de referendum este reglementat de Codul Electoral. Ce surpriză pentru tot felul de Alina Russu și Serioja Sârbu.., cum de oare nu au văzut ce scrie în Cod (Codul Electoral - n.r.)? Decizia Curții a fost dată cu două zile înaintea expirării termenului. Curtea a tras de timp ca să facă imposibilă inițierea referendumului legislativ până la alegerile parlamentare, inițiativă care a fost respinsă de doua ori de „angajații” Partidului Democrat. CC face jocul puterii și nu am niciun dubiu în acest sens. Dar chiar și așa, această decizie este suficientă pentru demisia celor șase membri ai CEC care s-au autodeclarat public, prin comportamentul lor în ședintele CEC, ca fiind incompetenți și angajați în serviciul intereselor PD și nicidecum în serviciul legii și al cetățenilor”, acuză Gligor.

Amintim că, la începutul acestui an, CEC a respins de două ori chestiunea înregistrării grupului de inițiativă, invocând încălcări de ordin tehnic. Acest grup de inițiativă a depus, prin intermediul unor deputați libera-ldemocrați, o sesizare la CC încă în aprilie curent, iar Înalta Curte a stabilit ieri că cetățenii au dreptul de a organiza referendumuri legislative. Totuși, potrivit deciziei CC, Parlamentul este cel care are ultimul cuvânt în ce privește un eventual plebiscit.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md