„Procurorii singuri și-au semnat condamnarea când mi-au falsificat probele”. Veceslav Platon despre prietenia cu Plahotniuc, Șor și miliardul furat

veaceslav-platon

Reporterii RISE Moldova au realizat un interviu cu Veaceslav Platon, controversatul bancher, condamnat în prima și a doua instanță la 18 ani de închisoare pentru implicare în „furtul miliardului” din sistemul bancar din Moldova. Interviul a fost realizat prin intermediul avocaților lui Platon, după ce Administrația Națională a Penitenciarelor a refuzat un interviu video cu acesta. Motivul – „condamnatul are calitatea procesuală în altă cauză penală aflată în procedură”.

Vă propunem să citiți mai jos un rezumat al voluminosului interviu oferit de Veceslav Platon reporterilor RISE Moldova.

– Cum sunteți tratat în penitenciar?
Atitudinea față de mine este una extrem de dură. De mai bine de doi ani sunt singur în celulă. În general sunt singur în tot blocul. Toate celulele din jurul meu sunt goale. La ușă stau de gardă non-stop angajații [Detașamentului cu destinație specială] „Pantera”. Nu-și scot cagulele nici când temperatura urcă la 40 de grade. Ușa e deschisă doar în prezența a trei oameni. Totul e împânzit cu camere de supraveghere. Sub fereastra mea, indiferent dacă plouă sau ninge, stă un gardian cu pistol automat. Turnul de supraveghere cu alți gardieni înarmați e la zece metri de fereastra mea.

Rația alimentară îmi este limitată la maximum. Când era caniculă nu mi se dădea apă potabilă, iar pe cea de la robinet o întrerupeau. Celula mea corespunde perfect condițiilor de carceră. Mâncarea și lucrurile personale stau pe podea. Nu am altceva pe care să le pun. După publicarea materialelor referitoare la implicarea lui [Vladimir] Plahotniuc (actualul președinte al Partidului Democrat – n.r.) în furtul miliardului au început să-mi ia creioanele și pixurile. După ce avocații mei au scris un șir de plângeri, angajații penitenciarului mi-au adus cinci pixuri și trei creioane. Am semnat că le-am primit, iar după o oră, în timp ce eram la întrevedere cu avocații, au intrat în celulă și le-au luat. În timpul perchezițiilor ei îți iau tot ce vor, apoi pleacă fără să întocmească vreun document. Procuratura este solidară cu administrația penitenciarului și, în mod demonstrativ, fără ca măcar să întrebe pe cineva, refuză să reacționeze.

În ultima perioadă, la intrarea în penitenciar, avocaților au început să le fie verificate chiar și documentele privind apărarea mea, lucru interzis. Cinism total. Au început să le confiște ziarele și revistele. Toate schemele referitoare la furtul miliardului pe care avocații mei le investighează, iar ulterior îmi transmit rezultatele, sunt confiscate personal de [Igor] Pîntea (șeful Penitenciarului nr. 13 – n.r.), fără să fie întocmit vreun protocol, și duse nu știu unde.

De șase ori pe zi sunt percheziționat. Dacă se strică fierbătorul electric (iar el și radioul sunt singurele aparate electrice de care dispun), atunci pot să aștept și săptămâni întregi până obțin permisiunea să-mi fie transmis altul. Respectiv, nu pot să-mi fac un ceai. La televizor nici nu visez, deși acesta este expres permis de lege. Am venit chiar cu propunerea ca din contul meu să instalez televizoare în toate celulele, dar oferta a fost respinsă. Cică la ei rețeaua electrică e veche și nu va rezista tensiunii. Le-am propus să suport și repararea rețelei, însă au râs de mine.

– Ce s-a întâmplat pe data de 25 iulie 2016? De ce ați fost arestat?
Eu am fost arestat în Kiev pe data de 25 iulie, la cererea autorităților Republicii Moldova. Asta s-a întâmplat la doar 40 de minute după ce parvenise cererea din Moldova. Reținerea a fost făcută de către subdiviziunea cu destinație specială „Alfa” a SBU (Serviciul Ucrainean de Securitate – n.r.). Erau cel puțin 20 de persoane. În dimineața acelei zile, Viorel Morari, [șeful Procuraturii Anticorupție din Moldova], anunțase că eu sunt dat în urmărire. Eram absolut liniștit, deoarece de 23 de ani eram cetățean al Ucrainei, iar în anul 2002 îmi schimbasem numele de familie după cel al soției. Constituția Ucrainei interzice extrădarea propriilor cetățeni. Iar în momentul în care le-am prezentat celor de la SBU pașaportul, aceștia au înălbit. S-a creat panică. I-au raportat lui [Petro] Poroșenko, [președintele Ucrainei]. Însă acesta a dat ordin să fie întreprinse toate măsurile ca să fiu predat amicului său Plahotniuc.

Cei de la SBU au mers la oficiul unde acum 14 ani primisem pașaportul și au furat din dosar formularul nr. 1. Anume acest lucru le-a permis ulterior să anunțe că pașaportul este fals. O tâmpenie, evident, însă acest aspect nu a preocupat pe nimeni. Dar chiar și dacă nu-l luăm în considerare, atunci Procuratura Generală a Ucrainei însăși a încălcat toate normele posibile și a emis mandatul de extrădare falsificând cu dată anterioară refuzul meu de contestare a deciziei [de extrădare a Serviciului de Migrație al Ucrainei]. Astfel am fost dus la aeroport, unde mă aștepta deja o cursă charter.

Avocații mei, care sunt persoane serioase și influente în Ucraina, nu au putut să creadă celor întâmplate. Nici măcar în timpul [fostului președinte ucrainean Viktor] Ianukoviki nu se făceau astfel de mârșăvii.

În martie 2019 în Ucraina vor avea loc alegeri prezidențiale. Dintre toți candidații, Poroșenko se află pe locul 7 în topul preferințelor alegătorilor. Cred că în aprilie 2019 o să anulăm toate deciziile, atât a Procuraturii Generale a Ucrainei, cât și a tuturor instanțelor de judecată.

– Ați fost extrădat în Republica Moldova pe data de 29 august. Descrieți momentul extrădării.
Mă aflam în celulă. De la mine tocmai ieșise avocatul [Ilia] Novikov, cel care a apărat-o și pe Nadejda Savcenko (pilot militar, erou al Ucrainei, s-a aflat o perioadă în închisoare în Rusia – n.r.). Mi s-a cerut să ies și mi-au pus cătușele. Apoi m-au dus într-o cameră cu patru martori cărora li s-a cerut să mă țină minte. Aceștia au semnat o hârtie conform căreia cică încă cu 10 zile în urmă am refuzat să semnez și, respectiv, să contest în instanță documentele Serviciului de Migrație al Ucrainei.

Au intrat apoi procurorii, mi-au adus la cunoștință decizia de extrădare a Procuraturii Generale a Ucrainei și imediat m-au prevenit că am 10 zile la dispoziție pentru a o contesta. Chestiunea constă în faptul că, conform legii, decizia Procuraturii Generale a Ucrainei intră în vigoare doar după ce aceasta este contestată în două instanțe de judecată. Procurorii au ieșit, au intrat câteva persoane cu cagule, mi-au pus un sac pe cap, m-au scos în curte, m-au urcat într-un microbuz și m-au dus la aeroport.

– Câte procese penale au fost intentate pe numele Dvs.?
Am încetat să le mai număr, dar cu siguranță sunt mai mult de zece. Procurorii moldoveni sunt atât de proști și atât de activi, încât nici măcar nu are rost să comentez acuzațiile pe care mi le-au înaintat. Sunt atât de primitivi, încât au ajuns să prezinte și probe care demonstrează că dosarele sunt fabricate. Nu-mi venea să cred ochilor și mi-a luat ceva timp să mă obișnuiesc cu acest grad înalt de prostie.

De exemplu, chiar în timpul procesului de judecată am găsit printre materialele din dosar un raport privind implicarea Victoriabank în furtul a 2 miliarde de lei de la BEM, document semnat de angajații Centrului Național Anticorupție – procurorii [Andrei] Baeșu și [Adriana] Bețișor. Iar după ce am comparat materialele din dosarul Filat cu cele din dosarul meu, am râs minute-n șir. Procurorii singuri și-au semnat condamnarea. Toate probele privind complicitatea lor în acoperirea unei infracțiuni sunt la vedere și cu semnătură proprie.

În Rusia până și anchetatorii de nivel raional sunt mai bine pregătiți. Un nivel mai prost de pregătire nu am văzut niciodată. Nu mai vorbesc de elementara calificare corectă a infracțiunii și stabilirea componentelor obiective și subiective. Adică cele mai simple și de bază lucruri. Nici nu vreau să-mi imaginez ce fac ei cu oamenii de rând.

Continuarea interviului o puteți citi AICI.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente