Firma fondatoare a unuia dintre posturile TV din holdingul președintelui Dodon, de doi ani sub lupa procurorilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Exclusiv Media SRL, firma fondată de deputatul socialist Corneliu Furculiță, cea care deține postul de televiziune NTV Moldova și ziarul „Argumentî i Faktî”, este sub lupa procurorilor anticorupție din iulie 2016. Compania, vizată anterior într-o anchetă a RISE Moldova, figurează într-o cauză penală privind spălarea de bani în proporții deosebit de mari.

După cum relatează portalul „Media-Azi”, dosarul se află la etapa urmăririi penale de mai bine de doi ani, iar procurorii expediind între timp cereri de comisii rogatorii în Elveția.

Potrivit unui răspuns al Procuraturii Anticorupție (PA), adresat portalului Media-azi.md, oamenii legii întreprind în prezent măsuri de investigație în vederea cercetării sub toate aspectele a circumstanțelor cauzei. „Cauza penală menționată se află la etapa urmăririi penale, au fost expediate cereri de comisii rogatorii (…) Pentru a nu prejudicia desfășurarea anchetei, alte informații la această etapă nu vă putem oferi”, se mai arată în același răspuns.

Nici angajații Centrului Național Anticorupție (CNA) nu au oferit detalii noi, făcând trimitere la confidențialitatea urmăririi penale, respectarea prezumției de nevinovăție şi buna desfășurare a anchetei.

După o solicitare repetată, Procuratura Anticorupție a oferit câteva informații suplimentare. „Au fost expediate comisii rogatorii către organele abilitate din Elveția, în vederea obținerii informațiilor privind tranzacțiile efectuate de către companiile înregistrate în țara respectivă, care au tangență pe acest caz. Pentru soluționarea cererii PA, autoritățile elvețiene au solicitat documente suplimentare, pe care le-am expediat. La moment, suntem în așteptarea răspunsurilor la cererile efectuate peste hotare”, a precizat purtătoarea de cuvânt a instituției, Anastasia Mihălceanu.

Contactat de Media-azi.md, deputatul Corneliu Furculiță, fondatorul cu o cotă de 100% al companiei, a spus că toate întrebările în acest sens trebuie adresate serviciului de presă al PSRM. La rândul său, administratorul companiei Exclusiv Media Petru Burduja a refuzat să ofere informații la telefon. Serviciul de presă al PSRM a spus că va reveni cu detalii.

Despre o tranzacție prin zone offshore, cu implicarea Exclusiv Media, RISE Moldova a scris încă în septembrie 2016. Potrivit investigației, prin această firmă a fost transferată o sumă de peste 30 de milioane de lei. Banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale (30 octombrie 2016). Transferul a venit printr-o companie offshore conectată la Federația Rusă, fiind creată în unul dintre paradisurile fiscale – Bahamas.

Ulterior, jurnaliștii au fost acționați în instanța de judecată atât de PSRM, cât și de către compania fondată de Corneliu Furculiță.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...