14:24:35 16.04.2024
Stiri

Parlamentul promite o lege care să PROTEJEZE producătorii locali. În magazine vor fi expuse produse alimentare autohtone în proporție de 50%

Economie 02.10.2018 14:20 Vizualizări2846 Autor: Ziarul National
Parlamentul promite o lege care să PROTEJEZE producătorii locali. În magazine vor fi expuse produse alimentare autohtone în proporție de 50%


În următoarele două săptămâni, Parlamentul va adopta o lege menită să protejeze producătorii agricoli locali. Astfel, rețelele de magazine vor fi obligate să pună pe rafturi mărfuri autohtone într-o proporție de cel puțin 50 la sută.

Potrivit președintelui Parlamentului, Andrian Candu, faptul că producătorii locali nu au unde să-și comercializeze mărfurile reprezintă „un subiect acut”.

„Producătorii locali, în special fermierii și producătorii agricoli, se confruntă cu această problemă. Astăzi am vorbit la ședința Coaliției de guvernare despre pregătirea pentru votul final a unei legi cu privire la comerțul intern. Această lege prevede o protecție suplimentară pentru producătorii locali. În următoarele două săptămâni acest lucru se va realiza prin votul final în Parlament”, a dat asigurări Candu.

Amintim că anterior Guvernul a aprobat unele modificări la legea cu privire la comerţul interior. Astfel, vânzătorii vor fi obligați să expună pe rafturile magazinelor cel puţin 50% de produse alimentare autohtone. Lista produselor alimentare va fi elaborată de Executiv și va fi actualizată anual.

Potrivit autorilor proiectului, prin această normă producătorii locali vor fi încurajaţi să producă, vor fi asiguraţi cu piaţa de desfacere și vor consolida competitivitatea produselor fabricate.

Perioada de tranziție pentru aplicarea normelor privind cota de raft va fi de şase luni din data publicării legii. Această perioadă va permite agenților economici să planifice stocurile, noile achiziții de marfă, precum și să adapteze contractele de achiziție. Încălcarea normelor se va sancționa cu amendă de până la 5.000 în cazul persoanelor fizice și până la 20.000 de mii de lei pentru cele juridice.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md