09:19:16 25.04.2024
Stiri

Voronin a trimis o scrisoare la CEC și solicită penalizarea PSRM, PD și a Partidului „Șor”: Au început prezentarea candidaților în circumscripții și încalcă legislația

Politică 02.10.2018 13:17 Vizualizări2255 Autor: Ziarul National
Voronin a trimis o scrisoare la CEC și solicită penalizarea PSRM, PD și a Partidului „Șor”: Au început prezentarea candidaților în circumscripții și încalcă legislația


Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, a expediat astăzi o scrisoare la Comisia Electorală Centrală (CEC), căreia îi solicită să penalizeze partidele care și-au început campania electorală cu mult înainte de startul oficial al acesteia.

Voronin se referă în mod special la Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat și Partidul „Șor”, care au început a-și prezenta candidații din circumscripțiile electorale.

„În conformitate cu Hotărârea Parlamentului nr. 293 din 27 iulie 2018, data alegerilor parlamentare a fost stabilită pentru 24 februarie 2019. Potrivit art. 46 al Codului Electoral, organizarea şi efectuarea alegerilor parlamentare are loc cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua alegerilor, adică la sfârşitul lunii decembrie 2018, iar agitaţia electorală - cu 30 de zile înainte de alegeri, adică la sfârşitul lunii ianuarie 2019. Unele partide politice şi organizaţii social-politice (PSRM, PD, Partidul Şor ş. a.) deja au început procesul de înaintare prealabilă a candidaţilor pe circumscripţiile uninominale și încalcă flagrant legislaţia în vigoare”, se arată în scrisoarea comunistului.

Vladimir Voronin susține că acţiunile partidelor de înaintare a candidaţilor în unele circumscripţii uninominale sunt organizate public cu participarea cetăţenilor fără apartenenţă de partid şi sunt mediatizate pe larg, deși legislația permite agitaţia electorală doar după înregistrarea concurentului electoral.

„Drept agitaţie electorală se poate califica şi participarea persoanelor înaintate la diferite acţiuni de caritate, înmânarea cadourilor şi ajutoarelor materiale la lansarea obiectivelor social-culturale la nivel local şi raional. Agitaţia electorală are un singur scop - de a determina alegătorii să voteze un anumit candidat, ceea ce este prematur şi, respectiv, de natură să afecteze şi să influenţeze rezultatele alegerilor. În contextul celor expuse, solicităm verificarea acţiunilor acestor partide, tragerea la răspundere şi penalizarea lor în conformitate cu legislaţia în vigoare”, le solicită Voronin responsabililor de la CEC.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md