Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Biserica Ortodoxă Ucraineană a declarat…

Biserica Ortodoxă Ucraineană a declarat despre capturarea unei încăperi bisericești din regiunea Ivano-Frankivsk

Material de pe Hromadske

Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei a declarat că membrii partidului politic „Sectorul de Dreapta” au capturat o încăpere a Bisericii Sfintei Treimi din regiunea Ivano-Frankivsk, Ucraina. În declarație se spune că au avut de suferit câțiva enoriași: un bărbat a avut comoție cerebrală, altuia i-a fost fracturată mâna.

Incidentul a avut loc pe 28 septembrie, curent, în jurul orei 13:00, în satul Bogorodciani, regiunea Ivano-Frankivsk din Ucraina, se arată într-un comunicat de presă. Biserica Ortodoxă Ucraineana a Patriarhiei Moscovei a declarat cu referire la martorii oculari, că reprezentanții „Sectorului de Dreapta” au intrat în încăpere prin curtea interioară care se învecinează cu Școală de Muzică și s-au luat la bătaie cu enoriașii.

„În consecință, mai multe persoane au suferit leziuni grave — doi bărbați s-au ales cu mâinile rupte și cu capul spart. Parohului i-au fost strânse mâinile la spate și a fost împins în stradă. După ce au alungat enoriașii afară, atacatorii au schimbat lacătele”, scrie în comunicat.

Secretarul de presă al partidului politic „Sectorul de Dreapta”, Artyom Skoropadsky, a declarat pentru Hromadske că membrii partidului n-ar fi fost implicați în acest incident. Potrivit lui Skoropadsky la fața locului au venit reprezentanți ai Consiliului Orășenesc și ai poliției.

„Această biserică, fostă catolică, a aderat la Biserica Ortodoxă Ucraineana a Patriarhiei Moscovei. Clădirea de lângă biserică, despre care s-a spus că a fost capturată de „Sectorul de Dreapta”, aparține Consiliului Orășenesc. Parohul a luat această încăpere pentru nevoile bisericii. Consiliul Orășenesc a decis să dea aceasta încăpere Școlii de Muzică. Referitor la ce s-a întâmplat astăzi — reprezentanții Consiliului Orășenesc și ai Poliției Naționale au intrat în această casă și au schimbat lacătele”, a declarat Artyom Skoropadsky.

În același timp, Biserica Ortodoxa Ucraineana a Patriarhiei Moscovei a declarat că reprezentanții „Sectorului de Dreapta” s-au comportat foarte agresiv, iar totul s-a întâmplat „atât de repede”, încât nu s-a reușit filmarea acestui incident.

Serviciul de Presă al Poliției din Ivano-Frankivsk a declarat pentru „Ucrainskaia Pravda” că la poliție s-au adresat mai multe persoane care s-au opus înstrăinării clădirii vizate (Consiliul Raional Bogorodciani și administrația au transmis în proprietate Școlii de Muzică complexul arhitectural Митрополичьи палаты), iar la Biserica Ortodoxa Ucraineana a Patriarhiei Moscovei reprezentanții puterii au fost confundați cu membrii partidului „Sectorul de Dreapta”.

„Ei au născocit ceva și i-au implicat pe cei de la „Sectorul de Dreapta”. Poliția n-a stabilit conflicte interconfesionale sau de alt gen”, au declarat autoritățile. Poliția consideră că nu a existat nici o acțiune ilegală în privința clădirii vizate.