‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCod Galben de înghețuri. Meteorologii anunță minime de până la -2 grade Celsius

Cod Galben de înghețuri. Meteorologii anunță minime de până la -2 grade Celsius

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pentru perioada 4-6 octombrie Cod Galben de îngheţuri, transmite Moldpres.

Conform meteorologilor, în orele nocturne și ale dimineții, în intervalul 4-6 octombrie, se prevăd înghețuri la suprafața solului și izolat în aer cu intensitatea de până la -2 grade Celsius.

Acestea nu sunt primele îngheţuri din toamna curentă. Primele temperaturi cu minus au fost anunţate de SHS la 25 septembrie, când a fost emis un Cod Galben de răcire a vremii. Tradiţional, mai frig a fost în nordul ţării, unde au fost îngheţuri în aer. La sud şi centru, au fost înregistrate doar până la minus 1-2 grade Celsius, la suprafaţa solului.

Specialiştii SHS afirmă că primele îngheţuri la suprafaţa solului se semnalează în medie pe teritoriul ţării în prima jumătate a lunii octombrie, iar în aer – în jumătatea a doua a aceleiaşi luni. Însă, în unii ani, îngheţuri la suprafaţa solului sunt posibile chiar şi în prima decadă a lunii septembrie – 7 septembrie 1981 (Bălţi) – cu intensitatea de 0ºC, iar în aer – în a doua decadă a lunii septembrie − 17 septembrie 1952 (Briceni, Bălţi, Tiraspol, Leova) − cu intensitatea de până la -2,5ºC.

Contactate de Moldpres, surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM), au precizat că îngheţurile prognozate nu vor afecta ramura agricolă.

„Aceste scăderi de temperaturi nu prezintă nici un pericol pentru plantaţiile de floarea-soarelui, porumb ori soia. Ar putea fi afectate doar culturile pomilegumicole care au fost plantate necorespunzător,  mai ales pe terenuri de văgăună, deşi către această perioadă, mare parte din producători au finalizat lucrările de recoltare”, au menţionat pentru Agenţie specialişti de la Direcția politici de producție, procesare și reglementare a calității a produselor de origine vegetală din cadrul MADRM.

În caz de Cod Galben, condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›