Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Premierul georgian s-a adresat de…

Premierul georgian s-a adresat de la tribuna ONU către abhazi și osetini

Material de pe Jam News
Primul-ministru al Georgiei Mamuka Bakhtadze, aflat într-o vizită în SUA, a luat cuvântul la cea dea 73-a sesiune a Adunării Generale a ONU. În discursul său de 18 minute premierul a vorbit despre conflictul din Abhazia și Osetia de Sud, menționând că aceste regiuni, ocupate de Rusia, sunt la un pas de un dezastru umanitar.

De la tribuna ONU, șeful guvernului georgian a acuzat Rusia de neîndeplinirea angajamentelor internaționale, și, de asemenea, s-a adresat către abhazi și osetini.

„Situația actuală din Abhazia și regiunea Tskhinvali este un dezastru umanitar în cel mai rău aspect al lui”, a declarat premierul georgian.

„Militarizarea acestor regiuni continuă… Din cauza situației umanitare, social-economice și juridice complicate populația din aceste regiuni s-a redus de cinci-șase ori de la începutul ocupației. Barierele din sârmă ghimpată și alte bariere artificiale împart familiile, încălcând drepturile fundamentale ale omului. Cei care trăiesc după linia de ocupație nu pot merge la biserică și mormintele strămoșilor. Cetățenilor noștri le este interzis de a instrui copiii în limba maternă. Continuă răpirile, tortura și crimele”, îl citează pe premier Novosti-Gruzia.

Șeful guvernului georgian a vorbit mai mult despre Rusia. El a acuzat-o de neîndeplinirea angajamentelor internaționale, inclusiv de încălcarea Acordului de încetare a focului din 2008. De asemenea, premierul a îndemnat Rusia să nu intervină în inițiativele pașnice ale autorităților Georgiei și să „permită populației regiunii ocupate de a trăi o viață demnă”.

Georgia întreprinde măsuri concrete pentru soluționarea pașnică a conflictului și „încearcă în mod activ să se implice în discuțiile internaționale de la Geneva”, a spus primul-ministru. Totodată, aceste încercări „de la masa de negocieri se ciocnesc absolut nejustificat de o rezistență din partea Rusiei”.

„Vrem să ieșim din impas la negocierile ruso-georgiene, dar acest lucru poate fi realizat doar respectând integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei, principiile dreptului internațional”, a declarat Mamuka Bakhtadze.

Foto: serviciul de presă al premierului georgian