Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Premiul Nobel pentru medicină 2018,…

Premiul Nobel pentru medicină 2018, câștigat de doi cercetători pentru descoperirea unei terapii anticancer

Foto: xinhuanet.com

Cercetătorul japonez Tasuko Honjo și omul de ştiinţă american James P. Allison au fost declarați câştigători ai premiului Nobel pentru Medicină 2018, pentru descoperirea unei terapii împotriva cancerului prin inhibarea reglării negative a sistemului imunitar.

James P. Allison a studiat a proteină care funcționează ca o frână a sistemului imunitar. El și-a dat seama de potențialul de a elibera această frână și, prin urmare, de a dezlănțui celulele noastre imunitare pentru a ataca tumorile, dezvoltând acest concept în cadrul unei noi abordări pentru tratarea pacienţilor.

În paralel, Tasuku Honko a descoperit o altă proteină, care acționează la fel, ca o frână, dar cu un mecanism diferit de acțiune. Terapiile bazate pe descoperirea sa s-au dovedit a fi uimitor de eficiente în lupta împotriva cancerului.

Potrivit unui comunicat de presă oficial, descoperirile celor doi cercetători constituie un punct de reper în lupta împotriva cancerului, care, potrivit  Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este a doua cauză principală de deces la nivel mondial.

Cei doi laureați vor fi premiați cu o medalie din aur și un premiu în valoare de nouă milioane de corone suedeze.

Anul trecut, premiul a fost acordat oamenilor de ştiinţă americani Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young, pentru studiul lor privind mecanismele moleculare care controlează ritmul circadian.

Foto: xinhuanet.com