/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Un primar a încheiat un contract cu firma fiului, invocând lipsa altor participanți la concursurile publice

missing
01 octombrie 2018, ora 14:26

La 30 iulie 2017 Primăria Răuțel a organizat un concurs public pentru „închirierea vehiculelor de transport de persoane, cu șofer” pentru o perioadă de doi ani – 2018 – 2019. Serviciile costă 76 de mii de lei și vor fi prestate de firma „Tudorys Trans”, fondată și administrată de fiul primarului, Vadim Istrati.

Pentru primarul Tudor Istrati, această situație reprezintă un conflict de interese, care este definit în legislație astfel: „conflict dintre exercitarea atribuţiilor funcţiei deţinute şi interesele personale ale persoanelor prevăzute la art. 3 (copii, frați, bunici, nepoți etc.) în calitatea lor de persoane private, care ar putea influenţa necorespunzător îndeplinirea obiectivă şi imparţială a obligaţiilor şi responsabilităţilor ce le revin potrivit legii”.

„Am organizat două concursuri de achiziții și nimeni nu a depus ofertele”

Pentru Moldova Curată, primarul Tudor Istrati a declarat că Primăria are nevoie să închirieze un microbuz pentru a transporta elevii la diferite evenimente sau concursuri. El spune că nu a avut altă ieșire decât să accepte serviciile de transport de la firma fiului, în condițiile în care la concursul de achiziții nu a aplicat nici un alt agent economic: ”Am organizat un concurs repetat și tot nu a venit nimeni. Nu-s interesate firmele de transport să vină aici. Ele participă la licitații cu sume mari. Dar la noi, să vină să ia copiii de trei-patru ori pe an și să-i ducă la Fălești sau la Ungheni, pentru ei nu este interesant”. Afirmația primarului este confirmată de datele înregistrate pe pagina web a Agenției Achiziții Publice, unde se arată că la concursul de achiziții a fost depusă o singură ofertă.

Primarul susține că în mod intenționat nu a făcut parte din grupul de lucru de organizare a concursului de achiziții, deoarece cunoaște legislația și stie că ar fi în conflict de interese. ”Dar ca autoritate contractantă, în numele Primăriei, sigur că eu ca primar semnez contractul”, a precizat Tudor Istrati.

„Este un conflict de interese consumat”

Solicitată de Moldova Curată să comenteze această tranzacție, Lilia Ioniță, coordonatoare de programe la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, spune că, potrivit legislației, persoana cu funcție publică trebuie să anunțe despre situația de conflict de interese șeful ierarhic sau organul ierarhic superior. În cazul primarilor, acest organ este Autoritatea Națională de Integritate (ANI). ”În momentul în care pe masa primarului a ajuns, pentru semnare, contractul cu firma fiului, alesul local se afla într-o situație de conflict de interese real. Atunci el ar fi trebuit să informeze ANI și, eventual, să solicite o recomandare cum să procedeze și să delege competența de a semna contractul unui alt angajat al Primăriei, de exemplu, contabilului/ei sef/e sau viceprimarului, dacă este. Acum însă, după semnare, e un conflict de interese consumat”, a explicat Lilia Ioniță.

Autoritatea de stat care se ocupă de verificarea faptelor și constatarea oficială a conflictelor de interese este Autoritatea Națională de Integritate. Dacă inițiază un control și constată încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, ANI cere Centrului Național Anticorupție să aplice amenzi pentru nedeclararea sau nesoluționarea conflictului.

Tudor Istrati a fost ales primar în anul 2015 pe listele Partidului Nostru.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram