Începând cu 1 octombrie, intră în vigoare mai multe amendamente la legislația fiscală votate de Parlament la 27 iulie 2018

audit
Foto: audit-data.md

Începând de astăzi, 1 octombrie, intră în vigoare mai multe amendamente la legislația fiscală votate de Parlament la 27 iulie 2018 în cadrul ”pachetului pro-business”. Între acestea figurează diminuarea cotelor la impozitele aferente plăților salariale: cu 5 puncte procentuale a cotei contribuțiilor sociale achitate de angajatori la BASS și instituirea cotei unice de 12% la impozitul pe venitul persoanelor fizice.

Ultimul element prevede și o majorare a scutirii personale pentru persoanele fizice de la 940 la 2000 lei pe lună.

Potrivit lui Ion Chicu, secretar general de stat în cadrul Ministerului Finanțelor, aceste măsuri sunt benefice pentru dezvoltarea economică a țării și creșterea nivelului de viață a oamenilor.

Într-o postare pe Facebook, Ion Chicu le-a mulțumit experților de la Serviciul Fiscal de Stat, care au contribuit la elaborarea amendamentelor.

„Au desfășurat o muncă enormă pentru a explica businessului și cetățenilor esența și toate detaliile acestor modificări, menite să sporească competitivitatea economiei țării. Nu în ultimul rând, remarc flexibilitatea manifestată de fisc în ajustarea activității, or amendamentele operate în legislație implică modificări semnificative și în plan practic. Drept exemplu, vă invit să consultați referința de mai jos, pentru a fi la curent cu reorientarea activității SFS după 1 octombrie 2018”, a scris Ion Chicu.

„Remarc cu satisfacție (dar fără surprindere), că în luna septembrie nu s-au materializat previziunile sceptice ale unor experți privind încasările la Bugetul Publice Național (se invoca tentația de aplicare a diferitor scheme de ”optimizări fiscale” legate de diminuarea impozitelor în octombrie). Pe toate componentele bugetului public se mențin ritmurile de creștere înregistrate pe parcursul primelor 8 luni ale anului, iar la FAOAM avem chiar o creștere de peste 6 p.p (18,85 vs 12,83%). Astfel, creșterea acumulărilor la BPN în primele 3 trimestre ale 2018 față de perioada similară a anului trecut a constituit – 15,44%, la BS – 16,74%, la BASS – 13,59%, la FAOAM – 14,10%, iar la Bugetele locale – 12,92%. Aceste ritmuri de creștere a acumulărilor bugetare asigură a depășire a veniturilor planificate pe anul 2018, inclusiv celor majorate prin rectificarea bugetară”, a mai postat oficialul.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente