21:41:04 19.04.2024
Stiri

Procurorul general REFUZĂ să vină în Parlament și să ofere detalii despre mersul anchetei în ceea ce privește „FURTUL MILIARDULUI”: „Imixtiunea în activitatea Procuraturii este interzisă”

Politică 01.10.2018 12:21 Vizualizări2211 Autor: Ziarul National
Procurorul general REFUZĂ să vină în Parlament și să ofere detalii despre mersul anchetei în ceea ce privește „FURTUL MILIARDULUI”: „Imixtiunea în activitatea Procuraturii este interzisă”


Audierile parlamentare privind furtul miliardului din sistemul bancar din R. Moldova, care urmau să aibă loc săptămâna aceasta, ar putea fi anulate. Procurorul general, Eduard Harunjen, a informat Parlamentul că nu poate da curs acestei solicitări, deoarece „o atare situație este una inacceptabilă și contravine principiilor universale de înfăptuire a justiției și de reglementare a rolului Procuraturii într-o societate democratică”

De asemenea, în scrisoarea adresată spicherului Andrian Candu, procurorul general afirmă că „Procuratura este o instituție publică autonomă în cadrul autorității judecătorești”.

„Imixtiunea în activitatea Procuraturii este interzisă. În opinia Procuraturii, audierea în plenul Parlamentului a procurorului general și a procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție în legătură cu cauzele penal inițiate pe faptele de sustragere a mijloacelor financiare din sistemul bancar nu este altceva decât o solicitare voalată a informației cu privire la evoluția acestor cauze, multe dintre ele pendinte. O atare situație este una inacceptabilă deoarece contravine principiilor universale de înfăptuire a justiției și de reglementare a rolului Procuraturii într-o societate democratică”, explică Harunjen.

Procurorul general mai spune că „deputații nu pot formula întrebări care conduc la amestecul în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală”.

Totuși, Harunjen spune că este posibilă „prezentarea de către directorul Centrului Național Anticorupție a unui raport cu date relevante și actuale despre activitatea Agenției Recuperarea Bunurilor Infracționale pe dimensiunea de recuperare a mijloacelor financiare fraudate din sistemul bancar”.

Amintim că, săptămâna trecută, socialiștii, liberalii, comuniștii, liberal-democrații, dar și șapte parlamentari ai grupului popularilor-europeni au propus audierea procurorului general și a directorului CNA, în ședința din 4 octombrie, pe marginea furtului miliardului din sistemul bancar. Ulterior, reprezentanții Partidului Popular European au spus că-și retrag votul, dar în sală nu a mai fost număr suficient de deputați pentru a anula această decizie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md