‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLuna octombrie va începe cu vreme relativ rece şi ploioasă

Luna octombrie va începe cu vreme relativ rece şi ploioasă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Vreme răcoroasă, cer variabil şi pe alocuri ploi – prognozează pentru începutul lui octombrie Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), transmite Moldpres.

Potrivit meteorologilor, în zilele ce urmează cel mai cald se aşteaptă să fie în regiunea de sud a ţării. În această zonă indicatoarele termometrelor ar putea să se ridice ziua până sub 20 de grade Celsius. În timpul nopţii, valorile termice de la sud vor atinge maxime de 11 grade. Prognozele de la centru şi nord arată cu câteva grade mai puţin. Astfel, în această parte a ţării vom avea între 12-18 grade Celsius ziua, şi 3-10 grade, noaptea.

În săptămâna următoare, pe întreg teritoriul ţării sunt posibile ploi, mai cu seamă în zona de nord. În această regiune se prevăd mai multe zile înnorate, cu precipitaţii de diferită intensitate.

În luna octombrie temperatura medie lunară a aerului este cu 5-6ºC mai joasă faţă de luna septembrie şi constituie în teritoriu de la +8ºC la nord până la +11ºC la sud. Cea mai rece lună octombrie pentru toată perioada de măsurători instrumentale pe o mare parte a teritoriului ţării a fost în anii 1946, 1951 şi 1976, când temperatura medie lunară a aerului a variat între +4,0ºC (Briceni, 1946) şi +7,8ºC (Ceadâr-Lunga, 1976). Cea mai caldă lună octombrie a fost în anii 1966 şi 1996, când temperatura medie lunară a oscilat în teritoriu între +12,5ºC (Briceni, 1966) şi +15,1ºC (Comrat, 1996).

În popor luna octombrie este numită Brumărel. Specialiştii în etnografie şi folclor spun că de luna octombrie se leagă multe superstiţii.

„Bătrânii mai cred şi acum că, dacă frunzele pomilor se îngălbenesc şi cad repede, e semn că anul care urmează va fi roditor. Tradiţia populară spune că, dacă în luna octombrie este multă brumă sau zăpadă, frig sau ger, luna ianuarie va fi blândă şi mai caldă”, afirmă folcloriştii.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›