Pavel Filip de la tribuna ONU: „Cerem Rusiei să înceteze activitățile ilegale și să-și retragă fără întârziere forțele armate de pe teritoriul țării”

dd

Prim-ministrul Pavel Filip a cerut, ieri, de la tribuna ONU, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării noastre. În discursul său, rostit în cadrul dezbaterilor generale ale sesiunii a 73-a a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, premierul s-a referit și la exercițiile militare efectuate de trupele GOTR, (care staționează ilegal în țara noastră), împreună cu stucturile paramilitare neconstituționale.

„Astăzi, încă o dată facem apel la Federația Rusă să înceteze aceste activități ilegale și provocatoare și să reînceapă, necondiționat și fără întârziere, procesul de retragere a forțelor militare și armamentelor sale, conform angajamentelor asumate la Summit-ul OSCE din Istanbul din 1999 și întru respectarea obligațiilor care derivă din dreptul internațional și Carta ONU”, a declarat premierul.

Pavel Filip a mulțumit statelor care au co-autorat și au susținut acum câteva luni adoptarea de către Adunarea Generală ONU a rezoluției privind retragerea forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova. „Adunarea Generală a declarat, fără echivocuri, că neconformarea Federației Ruse cu normele dreptului internațional și Carta ONU a condus la violarea fățișă a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și, în consecință, ea trebuie să-și retragă necondiționat, complet și fără întârziere armamentele și forțele sale militare”, a accentuat prim-ministrul.

Mai mult, în cadrul acestei sesiuni a fost adăugată încă un punct la Declarația privind „Retragerea completă a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Oficialul a menționat că exercițiile militare comune ale Grupului Operațional de Forțe Ruse, staționat ilegal pe teritoriul țării noastre, cu structurile paramilitare neconstituționale reprezintă o violare continuă a „Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992”, document care conține un angajament expres al Federației Ruse privind asigurarea strictă a „neutralității forțelor militare ruse” pe durata procesului retragerii lor de pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Republica Moldova a devenit membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite la data de 2 martie 1992.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente