04:29:09 25.04.2024
Stiri

RETRAGEREA forțelor militare RUSE de pe teritoriul R. Moldova, pe agenda ONU

Politică 28.09.2018 20:31 Vizualizări1440 Autor: Ziarul National
RETRAGEREA forțelor militare RUSE de pe teritoriul R. Moldova, pe agenda ONU


Săptămâna trecută a fost înscris un punct nou în agenda actualei sesiuni Adunarea Generală a ONU: „Retragerea forțelor militare străine de pe teritoriul R. Moldova”. Acest subiect, precum și reformarea arhitecturii ONU de menţinere a păcii, cu accent pe prevenirea conflictelor, a fost abordat astăzi de premierul Pavel Filip și Secretarul General ONU, António Guterres.

În cadrul discuțiilor, premierul a apreciat faptul că, în ianuarie 2018, aceste conflicte, inclusiv conflictul transnistrean, au fost incluse în lista de priorități ONU.

În iunie curent, Adunarea Generală a ONU a adoptat o Rezoluție prin care a calificat ca fiind contrare dreptului internațional și neutralității constituționale a R. Moldova atât prezența militară străină, cât și impunerea de condiții politice pentru retragerea completă a trupelor ruse.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Pavel Filip a menționat că retragerea forțelor militare din regiunea de est a țării va favoriza soluționarea problemei transnistrene: „Vom aprecia sprijinul dvs. în fixarea atenției ONU pe conflictul transnistrean și pe chestiunea retragerii trupelor străine pentru prevenirea conflictelor și menținerea păcii”.

Secretarul General a spus că ONU înțelege preocuparea R. Moldova pentru reglementarea conflictului transnistrean și retragerea trupelor străine de pe teritoriul țării și va susține eforturile care se fac în această direcție.

Totodată, António Guterres a apreciat pozitiv parteneriatul dintre ONU și R. Moldova și a exprimat mulțumiri pentru susținerea reformelor inițiate în cadrul Organizației.

La finalul întrevederii, Pavel Filip l-a invitat pe Secretarul General ONU să viziteze republica noastră, în contextul unei vizite în regiune.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md