/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Proiectul de lege care ar oferi accesul moldovenilor fără cetățenie pe piața muncii din România, respins de Senat

missing
28 septembrie 2018, ora 17:44

Nemijlocit, inițiativa prevedea completarea OG nr. 25/2014 cu o nouă literă, având următorul cuprins: “n) străinii vorbitori de limbă română de nivel B1 sau B2, cetățeni ai Republicii Moldova și ai altor state în care există comunități de români, care pot fi încadrați în muncă pe teritoriul României pe o perioadă de cel mult 1 an”. Această prevedere elimină obligativitatea obținerii de către angajator a avizului de angajare în cazul românilor din state non-UE.

Proiectul de lege a primit avize favorabile din partea Consiliului Legislativ și a Consiliului Economic și Social. Totodată, Guvernul Viorica-Vasilica Dăncilă a avizat negativ această propunere legislativă. Urmează ca proiectul de lege să fie dezbătut și supus votului în Camera Deputaților, care este în acest caz cameră decizională.

„Comunitățile istorice de români din statele nemembre ale Uniunii Europene reprezintă partea cea mai vulnerabilă economic a națiunii române. Este firesc ca acești români aflați în dificultate să-și îndrepte privirile către România, de la care așteaptă înțelegere, deschidere și susținere practică. Regretăm enorm faptul că Guvernul Viorica-Vasilica Dăncilă și majoritatea din Senat s-au opus acestui proiect de lege care, odată susținut în Parlament și devenit lege, ar fi adus beneficii economiei românești şi ar fi creat oportunități de strângere a relației statului român cu românii din cel de-al doilea stat românesc și cu minoritățile sale autohtone înrudite din Ucraina, Serbia și unele state balcanice”, afirmă deputatul Constantin Codreanu care este unul dintre inițiatorii propunerii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram