12:59:51 23.04.2024
Stiri

SUPRAPRODUCȚIE de struguri cu 20% în această toamnă: „Până în prezent, întreprinderile vitivinicole din R. Moldova au procesat circa 210 mii de tone de struguri”

Economie 28.09.2018 15:00 Vizualizări1552 Autor: Ziarul National
SUPRAPRODUCȚIE de struguri cu 20% în această toamnă: „Până în prezent, întreprinderile vitivinicole din R. Moldova au procesat circa 210 mii de tone de struguri” Adevarul


În acest an, în R. Moldova se înregistrează o supraproducție cu circa 20% atât a strugurilor de masă, cât și a strugurilor tehnici, iar întreprinderile vitivinicole au procesat până acum circa 210 mii de tone de struguri.

Faptul că țăranii stau cu strugurii pe deal și nu au cui să-i vândă este explicat de autorități și prin începerea sezonului de recoltare cu circa zece zile mai devreme, iar fabricile și-au completat deja stocurile.

„Conform datelor din regiuni colectate de minister, până prezent, întreprinderile vitivinicole au procesat circa 210 mii de tone de struguri, inclusiv materie primă proprie circa 50 de mii de tone. Fabricile au toate stocurile complete și nu reușesc să colecteze. Vom evalua situația pentru a cunoaște dacă nu au fost create condiții artificiale de micșorare a prețului în detrimentul agricultorilor. Vom verifica câte din cele 110 companii vitivinicole funcționale au capacitatea de a mai colecta struguri. Vom discuta, în acest sens, și cu fabricile de conserve”, a declarat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, la o ședință cu producătorii și procesatorii de struguri din R. Moldova.

CITIȚI și Unde sunt amplasate cele mai multe hectare de viță-de-vie din R. Moldova

Ciubuc a precizat că ministerul pe care îl conduce va susține micii producători din sectorul vitivinicol pentru ca ei să își comercializeze producția.

Menționăm că la ședința de ieri dintre producătorii, exportatorii și procesatorii de struguri din Republica Moldova și miniștrii Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, respectiv al Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, s-a decis ca strugurii să fie colectați și prelucrați prin distilarea de criză, în scopul depozitării ulterioare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md