00:57:19 20.04.2024
Stiri

Un deputat din Hâncești îi solicită premierului Filip să COMPLETEZE ordinea de zi a ședinței Guvernului din teritoriu cu câteva subiecte IMPORTANTE pentru raion

Partide/Comunicate 28.09.2018 14:19 Vizualizări2469 Autor: Ziarul National
Un deputat din Hâncești îi solicită premierului Filip să COMPLETEZE ordinea de zi a ședinței Guvernului din teritoriu cu câteva subiecte IMPORTANTE pentru raion


Deputatul liberal-democrat, Grigore Cobzac, originar din Hâncești, îi solicită premierului Pavel Filip, care în viitorul apropiat ar intenționa să organizeze o ședință de Guvern în raionul respectiv, să completeze ordinea de zi cu câteva subiecte stringente pentru comunitate.

„S-au cam rărit ședințele Guvernului în teritoriu anunțate anterior cu mult fast. Îi este greu lui Filip, după trei ani de inacțiuni care au adus practic la stoparea dezvoltării comunitare, multiplele solicitări ale localnicilor îl depăşesc. Oricum, la Hâncești se zvonește despre o apropiată ședință de Guvern... Prefer să fiu optimist și să solicit public completarea ordinii de zi cu examinarea și de ce nu soluționarea măcar a câtorva probleme stringente pentru raion. Să nu ziceți că nu ați știut sau speranța moare ultima”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

O problemă importantă, în opinia lui Cobzac, este lipsa în regiune a unei fabrici de utilizare a gunoiului menajer: „Este o problemă veche și complexă, care include mai multe componente: sortarea primară, colectarea, transportarea, depozitarea, utilizarea și desigur finanțarea. Dacă acest lanț tehnologic se întrerupe la o anumită etapă, banii investiți sunt aruncați în vânt. Or, așa se întâmplă acum în raionul Hânceşti. Analizați singuri. În 2013-2014, în sortarea parțială, colectarea și depozitarea gunoiului pe o platformă amenajată cu capacitatea de 3 000 de tone a orașului Hânceşti s-au investit peste 12 milioane de lei. Astăzi, la distanța de doar 3-4 ani, platforma s-a umplut cu gunoi și, neavând unde-l transporta, am ajuns în situația de unde ne-am pornit... Doar că mergând pe acest cerc închis s-au cheltuit în van o groază de bani publici. În aceeași situație se află și alte primării din raion, care au investit deja, ori au identificat finanțări (inclusiv străine) pentru salubrizare”.

Cobzac susține că o altă problemă ține de transportarea elevilor. „Este știut că împotrivirea părinților la transportarea copiilor este alimentată inclusiv și de calitatea proastă a drumurilor pe care circulă autobuzele cu elevi. În guvernele precedente această situație nu a fost posibil de soluționat din cauza lipsei de corelări a reformelor între diferite ministere. Astăzi, însă, în condițiile în care avem un Guvern monocolor, sunt alocate din buget surse financiare considerabile pentru drumuri bune. De ce nu se prioritizează valorificarea lor la sectoarele de drum cu pricina? În aceste condiții, solicit implicarea personală a domnului prim-ministru Pavel Filip la repararea cu îmbrăcăminte asfaltică a drumurilor de acces Mereşeni – Sărata-Mereșeni; Fârlădeni-Buțeni; Lăpușna-Șipoteni – Stolniceni; Sărata - Galbenei – Valea Florii; Brătianovca – Sărata Galbenă.

A treia solicitare a lui Cobzac este legată de stagnarea timp de trei ani a proiectului de aprovizionare cu apă potabilă din râul Prut a 10 localități cu capacitățile de extindere în alte 16.

„Este vorba de satele Bujor, Onești, Strânbeni, Cotul-Morii, Obileni, Cățăleni, Ivanovca, Nemțeni și Merești. Este cel mai important proiect din raion în care în mandatul precedent s-au investit peste 20 mln. lei (cifra rectificată). Cu 2 luni în urmă, vicepreședintele PD, Vladimir Cebotari, a anunțat despre alocarea a 17 mln. lei pentru continuarea acestui proiect. Până la data de azi la șantier nu este niciun lucrător. Se termină sezonul de construcție, se termină anul, expiră timpul acestei guvernări. Întrebarea ar fi: când se vor valorifica acești bani, dacă ei în genere sunt alocați? Or, iarăşi rămânem doar cu promisiunea?”, întreabă Cobzac.

Fostul președinte de raion solicită și soluții pentru situația din medicina publică raională.

„Nu la general, concret – dorim să știm ce facem cu lipsa unui urolog, neurolog, neurolog pentru copii, endocrinolog, cardiolog, gastroenterolog, reumatolog, psihiatru, medic internist, infecționist, medic imagist-ultrasonograf, medic funcționalist, farmacist-chimist, a doi medici ortoped-traumatolog, doi pediatri-consultanți, doi felceri-laboranți, doi tehnicieni-radiologi, a patru medici urgentiști, a șase reanimatologi-anestiologi și douăzeci asistenți medicali la spitalul raional. Dorim să se expună Ministrul Sănătății referitor la soarta spitalului regional Cărpineni, iar domnul prim-ministru - cum vede excluderea politicului din activitatea acestei IMSP. Reamintim că din cauza intervențiilor parteinice ale președintelui de raion Ghenadie Buza (PD), în ultimul timp din acest spital s-au concediat 4 medici cu stagiu mare de muncă. Suntem gata să prezentăm și probe în acest sens. Așteptăm răspuns și la întrebarea: va fi sau nu redeschis OMF Leușeni, închis cu câteva luni în urmă de fondator Consiliul Raional Hânceşti (în continuare CRH)? Cum Guvernul și CRH văd îmbunătățirea serviciilor medicale pentru cetățenii raionului, în lipsa cronică de investiții în domeniu. Iarăși, se impune prezentarea unui raport atât a ministerului de profil, cât și a CRH în calitate de fondator al IMSP din raion ce s-a făcut în ultimii trei ani pentru medicina raională”.

Grigore Cobzac adaugă faptul că aşteaptăcu nerăbdare şedința Guvernului la Hânceşti și amintește și de „proiectul mort de trei ani” de aprovizionare cu apă potabilă şi canalizare din satul Stolniceni: „ Acolo s-au investit peste 20 mln. lei, bani europeni, iar cetățenii până acum nu au apă potabilă. Haideți, faceti măcar ceva...”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md