00:18:45 29.03.2024
Stiri

Fundația „Open Dialog” ar fi implicată și în conflictul armat din Donbas

Social 28.09.2018 11:19 Vizualizări1308 Autor: Ziarul National
Fundația „Open Dialog” ar fi implicată și în conflictul armat din Donbas facebook


Fundația „Open Dialog” condusă de Ludmila Kozlowska ar fi implicată în finanțări dubioase, lobby pentru infractori periculoși, precum și livrări de echipament militar în zona de conflict din Donbas. Acuzațiile au fost aduse în cadrul unor dezbateri organizate sub egida OSCE la Varșovia, Polonia.

Potrivit portalului eutoday.neteutoday.net, delegaţi din Armenia, Italia, Lituania, Ucraina şi Marea Britanie au discutat despre modul prin care Fundaţia „Open Dialog” foloseşte informaţii false pentru a influenţa deciziile luate de politicienii europeni, fie că e vorba de Parlamentul European, de Comisia Europeană sau de Consiliul Europei. De asemenea, aceștia au atras atenția asupra agendei ascunse a Fundaţiei „Open Dialog” şi asupra manipulării şi corupţiei pe care le exercită la Bruxelles, sub masca apărării democraţiei şi a drepturilor omului.

Cei care au adus aceste acuzații s-au referit și la faptul că această fundație face lobby pentru oligarhul kazah Mukhtar Ablyazov, dat în urmărire internaţională pentru fraudarea a peste 7 miliarde de dolari. „Fundația „Open Dialog” a reuşit să îi creeze lui Ablyazov la Bruxelles imaginea unui om de afaceri persecutat politic şi să obţină susţinerea unor europarlamentari. Mai mult, aceştia au semnat o scrisoare prin care au solicitat şi au obţinut eliminarea lui Mukhtar Ablyazov de pe lista prioritară a fugarilor căutaţi de Interpol”, se mai spune în materialul de la eutoday.net.

Publika TV scrie că „Open Dialog” a făcut lobby şi pentru Veaceslav Platon, condamnat în R. Moldova pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. „El era prezentat în 2016 de activiştii fundaţiei drept o victimă căreia îi erau încălcate drepturile. Astfel, s-a ajuns chiar ca într-o declaraţie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să se ceară eliberarea din închisoare a raiderului numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon”, afirmă sursa citată.

Totodată, în cadrul dezbaterii de la OSCE a fost remarcat faptul că toţi cei prezentaţi ca dizidenţi politici de „Open Dialog” sunt de fapt urmăriţi sau condamnaţi penal pentru fraude şi spălare de bani în proporţii foarte mari. „Iar la rândul lor aceştia, cum este cazul lui Mukhtar Ablyazov, oferă finanţări substanţiale fundaţiei controversate. Iar sumele investite pentru activităţi de lobby sunt de ordinul sutelor de mii de euro anual”.

Delegaţii din Armenia, Italia, Lituania, Ucraina şi Marea Britanie au vorbit și despre faptul că ucraineanca Liudmila Kozlowska a primit interdicţia de a intra în spaţiul Schengen, deoarece Polonia o acuză de activităţi ce aduc atingere securităţii naţionale. Anterior, fundația a fost acuzată într-un raport prezentat în Parlamentul European că ar fi implicată în războiul hibrid dus de Federaţia Rusă contra Occidentului. Mai mult, potrivit unor informaţii din presă, principalul finanţator al fundaţiei, fratele Ludmilei Koslowska, deţine o companie în Crimeea care se ocupă de livrarea de echipamente pentru submarinele nucleare ruseşti.

Amintim că Ludmila Kozlowska este acuzată de imixtiunea în treburile interne ale R. Moldova și finanțarea ilegală a unor partide politice de la Chișinău. Un grup de deputaţi ai fracţiunii Partidului Democrat au înregistrat un proiect de hotărâre prin care cer constituirea unei Comisii de anchetă, care urmează să elucideze dacă această fundație a finanțat Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” și Partidul acțiune și Solidaritate.

Deputații din fracțiunea PD au solicitat instituțiilor de stat, inclusiv Serviciului de Informații și Securitate, Centrului Național Anticorupție, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției, Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Comisiei Electorale Centrale să investigheze legăturile mai multor politicieni și partide de opoziție din R. Moldova, inclusiv din Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” și Partidul Acțiune și Solidaritate, cu președinta fundației „Open Dialog”, Ludmila Kozlowska, care a fost expulzată recent din Polonia și UE, pentru că ar avea legături cu serviciile speciale din Rusia.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md